Ministrul Energiei: 60.000 de consumatori nu pot fi încă alimentați cu energie

Ministrul Energiei: 60.000 de consumatori nu pot fi încă alimentați cu energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2017

Aproximativ 60.000 de consumatori sunt duminică nealimentați cu energie electrică, la jumătate față de ziua anterioară, cele mai grave probleme fiind în județele Galați și Vaslui, a declarat duminică ministrul Energiei, Toma Petcu. La nivelul Ministerului Energiei se va realiza și o analiză pentru a se vedea de ce s-a ajuns din punct de vedere tehnic în această situație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petcu a anunțat sâmbătă că autoritățile se confruntă cu o situație dificilă, în mod special în zona Moldovei, unde au fost înregistrate fenomene meteo severe și neobișnuite pentru această perioadă, iar situația înregistrată în 21 aprilie a fost mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, aproape 500 de localități rămânând fără alimentare cu energie electrică.

“Situația, așa cum am anticipat încă din ziua de ieri (sâmbătă, 22 aprilie, n.r.), s-a îmbunătățit, în sensul că am reușit să remediem din cele opt linii de 120 kV două dintre ele, care erau cele mai importante pentru alimentare. Astfel, am redus de la 120.000 de consumatori deconectați la aproximativ 60.000 în acest moment (…)”, a declarat duminică ministrul Toma Petcu, în a treia zi în care a fost convocat comitetul pentru situații de urgență în energie la Dispeceratul Energetic Național (DEN).

Autoritățile s-au concentrat pe zonele cele mai importante, în special Galați și Vaslui.

“Și am reușit să reducem la Galați, unde aveam 60.000 de deconectați ieri cam la aceeași oră, astăzi suntem la 30.000. La Vaslui, unde aveam în jur de 50.000 de consumatori deconectați,la această oră avem cam 22.000 de consumatori deconectați. Evoluția este din ce în ce mai bună”, a adăugat oficialul, citat de News.ro.

În Iași nu mai sunt consumatori nealimentați cu energiei, a precizat ministrul.

În Bacău încă sunt probleme, dar ele nu sunt cauzate de intemperii, a subliniat Petcu. În județul Bacău, potrivit ministrului, mai sunt astfel 3.600 de consumatori nealimentați cu energie, dar până duminică seara la ora 19.00 vor fi rezolvați, iar compania E.ON ar fi dat asigurări că vor fi remediate și aceste situații.

“Cât privește zona celor de la Electrica, nu mai avem niciun consumator deconectat în Brăila. În schimb. la Focșani, în tot județul Vrancea, au mai rămas 1.600 de consumatori deconectați. Avem asigurări că peste 1.000 de consumatori vor fi reconectați în această seară și restul de 600 în cursul zilei de mâine (luni, 24 aprilie, n.r.)”, a mai spus Toma Petcu.

Pentru cele două județe unde sunt “situații mai speciale”, Galați și Vaslui, ministrul Energiei spune că a dat termen, iar Electrica și E.ON au dat asigurări că până miercuri, cel mai târziu, situațiile se vor rezolva.

“Am plecat de la o situație foarte grea, foarte dificilă, nemaiîntâlnită, nu doar pentru perioada aceasta a anului, nemaiîntâlnită în orice perioadă a anului, dar am reușit, printr-o bună gestionare a resurselor din zona respectivă, și prin mobilizarea tuturor echipelor de intervenție, să gestionăm în timp util, considerăm noi.  Este foarte important ca, după ce închidem această perioadă, în cursul săptămânilor următoare, să facem și o analiză - și aici o să discut la nivelul ministerului cu specialiștii dar și cu secretarii de stat - să vedem de ce am ajuns în această situație. Pentru că, dincolo de condițiile meteo, care clar au fost potrivnice, trebuie să vedem și din punct de vedere tehnic de ce am ajuns în această situație”, a punctat ministrul Energiei.

Același lucru l-a declarat ministrul și în această iarnă, dar, afirmă el, a așteptat să strângă date suficiente.

“Considerăm că avem suficiente date în acest moment ca să începem verificări în acest moment. În momentul în care o să decidem și modul, procedura prin care o să facem aceste verificări, vă vom comunica în timp util”, a subliniat Petcu.

Ministrul Toma Petcu spunea sâmbătă că autoritățile se confruntă cu o situație dificilă, în mod special în zona Moldovei, unde au fost înregistrate fenomene meteo severe și neobișnuite pentru această perioadă, iar situația înregistrată în 21 aprilie a fost mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, aproape 500 de localități rămânând fără alimentare cu energie electrică.

În cursul zilei de vineri, 497 de localități nu erau alimentate cu energie electrică și 318.119 de consumatori nu aveau acces la acest serviciu. Comparativ, în iarna acestui an numărul maxim de locuitori deconectați de la rețelele electrice a fost de 160.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrica
viscol