Ministrul Energiei: Din păcate termocentrala de la Mintia, ca si complexul energetic Hunedoara, a fost jefuită

Ministrul Energiei: Din păcate termocentrala de la Mintia, ca si complexul energetic Hunedoara, a fost jefuită
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că termocentrala de la Mintia este o termocentrală strategică, însă "a fost pas cu pas distrusă, ca și Complexul Energetic Hunedoara".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

"Termocentrala de la Mintia cred că va trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Sunt de acord cu dvs. că este o termocentrală strategică. Este într-un nod strategic. Din păcate termocentrala de la Mintia, ca și Complexul Energetic Hunedoara, a fost jefuită. Da, a fost jefuită. Din 2013 s-a format Complexul Energetic Hunedoara - 0 datorii, 2019 - insolvență, 3 miliarde de lei datorii - oare unde s-au dus banii ăștia? 3 miliarde de lei datorii. A intrat în insolvență. În 2013 - tot atunci s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme a complexului energetic în care s-a solicitat să se facă studiu pentru desulfurare și instalația de slam dens, credeți că s-a întâmplat ceva? Nimic. S-au complăcut toți în această situație până la insolvență", a menționat Virgil Popescu, la "Ora Guvernului".

Mark Zuckerberg anunță noi funcții: magazine pe WhatsApp și Marketplace, Instagram Visual Search și Shops Ads CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg anunță noi funcții: magazine pe WhatsApp și Marketplace, Instagram Visual Search și Shops Ads

Ministrul Energiei a subliniat că ajutorul de stat nu a fost aprobat la timp și ulterior termocentrala a intrat în insolvență, scrie Agerpres.

"În momentul când ești în insolvență, când ajungi în insolvență din cauza unui domn, ca să nu-i spun altfel, ministru de Finanțe din 2015, care nu a aprobat ajutorul de stat - nu a vrut să dea drumul la bani, să semneze Ordonanța, ajutor aprobat la acea vreme de salvare pentru cumpărarea certificatelor de CO2, așa cum am făcut noi la Oltenia și am salvat. Nu a vrut să îl aprobe până în aprilie, l-a aprobat în iulie, când certificatele de CO2 se cumpărau până în 30 aprilie. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă penalități de 100 de euro pe certificat. De asta a intrat în insolvență. V-ați bătut joc domnilor, de termocentrala de la Mintia și de Complexul Energetic Hunedoara. Și apoi plângem de milă? Da, vrem să salvăm termocentrala de la Mintia, vrem să salvăm locurile de muncă de acolo și pe cea de la Paroșeni pentru că aceea este retehnologizată. Acolo nu are probleme de mediu. Termocentrala de la Mintia nu are aviz de mediu, nu are deloc autorizație de mediu. De aceea a fost oprită. (...) Deci, instanța românească poate funcționa doar pe depunere de autorizație numai că legea europeană, Directiva spune așa: nicio instalație mare de ardere nu poate funcționa fără autorizație, pe asta este infringement, să știți", a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a precizat că termocentrala de la Mintia "a fost pas cu pas distrusă, ca și Complexul Energetic Hunedoara".

Moscova introduce un pașaport sanitar obligatoriu care reglementează accesul în restaurante CITEȘTE ȘI Moscova introduce un pașaport sanitar obligatoriu care reglementează accesul în restaurante

"Asta s-a întâmplat cu termocentrala de la Mintia: a fost pas cu pas distrusă, ca și Complexul Energetic Hunedoara. Acum o vom salva. Da, am recomandat lichidatorului judiciar, că el decide, ca să nu vândă la fier vechi - și obligatoriu cine o va cumpăra, investitorul care va veni, să pună în locul ei o termocentrală pe gaz natural sau orice altă formă de producere în bandă, dar nu cărbune - pentru a produce 800 de megawați acolo. Și asta se va întâmpla. Să știți, domnilor colegi de la AUR, că sunt și niște firme din Republica Moldova care în spate au Gazpromul, care vor să cumpere termocentrala de la Mintia. Au mai fost și unii care s-au lăudat că vin și retehnologizează și o să meargă cu cărbune, mai puțin bituminos, cu cărbune slab bituminos, sulfuros, mai puțin sulfuros - și după primele teste au fost niște explozii în cazan. Ghiciți cine a zis că face acest lucru: Rosatom Internațional - și au cerut 13 milioane de euro pe cazan în 2019. Credeți că suntem chiar atât de proști să lăsăm o chestie de importanță strategică națională, așa, să ne batem joc de ea - că tot veni vorba de COS Târgoviște. Cine l-a dus în faliment? Tot o firmă din acea zonă. Așa ceva nu se va întâmpla pe mandatul meu de ministru, domnilor! Respectiv la COS Târgoviște da, am modificat Ordonanța 69, pe care am aprobat-o în Parlament când eram în comisia de industrie, am modificat-o pentru a introduce activele funcționale industriale pentru dare în plată. Sunt Ministrul Energiei, nu sunt ministrul Economiei", a explicat ministrul Energiei.

Popescu a susținut că termocentrala de la Mintia "nu se va tăia la fier vechi", acolo fiind căutat un investitor care să pună în loc cel puțin 800 de megawați.

"Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi. Termocentrala de la Mintia - acolo se caută un investitor care să pună în loc cel puțin 800 de megawați - că sunt gaz, că sunt gaz cu hidrogen, că sunt orice altă tehnologie de producere în bandă - aia se va face. La fel se va întâmpla și cu Paroșeni. (...). Referitor la Hidrocentrala de pe Jiu, da, am avut săptămâna trecută discuții cu Ministrul Mediului pentru că avem o problemă: sunt autorizații date înainte de definirea unor parcuri, unor rezervații naturale. Parlamentul trebuie să ne sprijine. Trebuie să venim cu un proiect legislativ și să modificăm pentru toate investițiile începute și care nu sunt finalizate, iar ulterior, acestor investiții care au avut avize s-au declarat parcuri naționale - acolo trebuie să facem ceva. Investițiile acelea trebuie făcute. Trebuie să finalizăm investițiile de pe Jiu", a mai spus ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
virgil popescu
termocentrala de la mintia