Ministrul Energiei: România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE

Ministrul Energiei: România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a Regulamentului pentru acțiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniind că, în perioada de aplicare a regulamentului, România a realizat economii voluntare de 21,2%, peste media UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul Energiei a participat la Bruxelles, la ședința Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie, scrie Agerpres.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

"Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilității Regulamentului Consiliului pentru acțiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022. Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligațiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la prețuri rezonabile. În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%", a anunțat Virgil Popescu.

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord marți să prelungească cu un an, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, pentru a ajuta la pregătirea unei alte ierni cu livrări scăzute de energie din Rusia, transmite Reuters.

Bruxelles consideră că, dacă se va continua cu încercarea de reducere a consumului de gaze cu o medie de 15% față de nivelurile normale, asta va ajuta atât la garantarea securității energetice, cât și la diminuarea volatilității prețurilor.

Măsurile voluntare de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale au fost introduse de UE a fost în luna august a anului trecut, ca răspuns la reducerea livrărilor de gaze naturale din Rusia către Europa.

În general, la nivelul UE, cererea de gaze a scăzut cu 19% în perioada august 2022 - ianuarie 2023, sau cu 41,5 miliarde metri cubi, față de nivelul mediu din ultimii cinci ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
virgil popescu