Neputând accesa Fondul de rezervă bugetară, Guvernul împrumută direct în natură 10.000 de tone de păcură Primăriei Drobeta la dobânda BNR, pentru ca locuitorii municipiului să nu rămână în frig

Neputând accesa Fondul de rezervă bugetară, Guvernul împrumută direct în natură 10.000 de tone de păcură Primăriei Drobeta la dobânda BNR, pentru ca locuitorii municipiului să nu rămână în frig
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2019

Guvernul a decis să împrumute Serviciului Public de alimentare cu energie termică din subordinea Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin o cantitate de aproape 10.000 de tone de păcură, care urmează să fie scoasă de la rezerva de stat, pentru ca cei circa 100.000 de locuitori ai municipiului racordați la sistemul centralizat de termoficare să nu rămână în frig.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împrumutul va trebui rambursat până la finalul lunii octombrie 2019.

"Pentru cantitatea împrumutată, până la data scadenței, se percepe dobânda de referință stabilită de Banca Națională a României, percepută la valoarea de piață a combustibilului la data încheierii contractului de împrumut", se arată în ordonanța de urgență adoptată de Guvern în acest scop.

VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companiei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companiei

În octombrie anul trecut, Guvernul a decis prin OUG să pună la dispoziția autorităților locale împrumuturi în valoare totală de până la 450 milioane lei din banii din privatizări înregistrați în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru finanțarea unor cheltuieli curente de asigurare a furnizării energiei termice în sezonul rece, în condițiile în care resursele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului erau insuficiente în acest scop.

Din această sursă, cei de la Drobeta au reușit să împrumute anul trecut 35 milioane lei, din care au cumpărat 18.541 tone de păcură. Necesarul de combustibil al municipiului pentru iarna aceasta este însă de peste 28.000 de tone, iar pentru diferența de aproape 10.000 de tone Guvernul nu a mai avut bani pentru a da credit.

"Pentru a se evita întreruperea furnizării de energie termică din cauza lipsei de disponibilități necesare achiziției combustibilului energetic, proiectul de act normativ propune scoaterea din stocurile disponibile păstrate în rezervele de stat, cu titlu de împrumut, până la data de 31 octombrie 2019, a cantității de 9.941 tone păcură, necesară asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populației din municipiul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți. În cursul anului 2018, au fost alocate sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea altor cheltuieli urgente apărute în timpul exercițiului bugetar, în principal pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, precum și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. De la începutul anului curent până în prezent, calendarul de adoptare a actului normativ privind bugetul de stat, defalcarea subsecventă a acestuia și procedurile îndelungate până la furnizarea efectivă a combustibilului necesar determină apariția unei perioade de penurie critică a resurselor disponibile, fapt care nu permite decât apelarea la rezervele de stat. Totodată, circumstanțele anterior precizate fac imposibilă asigurarea finanțării prompte și/sau efective a cheltuielilor avute în vedere din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, situație care impune necesitatea inițierii prezentei soluții legislative", se arată în nota de fundamentare a OUG.

Neputând accesa Fondul de rezervă bugetară, Guvernul împrumută direct în natură 10.000 de tone de păcură Primăriei Drobeta la dobânda BNR, pentru ca locuitorii municipiului să nu rămână în frig
Sursă: Nota de fundamentare a OUG

Sursă: Nota de fundamentare a OUG

Justiția franceză a condamnat banca elvețiană UBS la plata unei amenzi record de 3,7 miliarde euro CITEȘTE ȘI Justiția franceză a condamnat banca elvețiană UBS la plata unei amenzi record de 3,7 miliarde euro

Ordonanța prevede că, prin derogare de la Codul Fiscal, exigibilitatea TVA ia naștere la încasarea parțială sau totală a facturii aferente contravalorii bunurilor. Termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se restituie împrumutul sau, în cazul nerestituirii împrumutului în termenul scadent, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a încasat parțial sau total contravaloarea facturii.

Guvernul se simte sau ar trebui să se simtă puțin și cu musca pe căciulă, dat fiind că, până în 2015, serviciul public de producere, transport, distribuție și furnizare energie termică și apă caldă menajeră a fost asigurat de către Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) – Sucursala Romag Termo, aflată în subordinea Ministerului Energiei. În anul respectiv, Romag Termo și-a încetat activitatea, din cauza problemelor financiare.

"În iarna 2015 – 2016, pentru asigurarea agentului termic si apei calde menajere s-a creat o asociere în participație între Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) din subordinea Consiliului local al municipiului Drobeta Turnu Severin și Sucursala ROMAG – TERMO din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) – în insolvență la acel moment. În paralel, în decembrie 2015, municipiul Drobeta Turnu Severin a demarat  procedurile de construire a unei noi centrale de producere agent termic în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, lucrările de construire a noii centrale nefiind finalizate în termen. De asemenea, din iulie 2016, RAAN Sucursala ROMAG TERMO a intrat în faliment, iar o formulă juridică similară celei din anul 2015 pentru producerea energiei termice nu a mai fost posibilă", se menționează în documentul citat.

Patronate: Peste 80% dintre cei care vizitează târgul de turism vin pentru chilipiruri CITEȘTE ȘI Patronate: Peste 80% dintre cei care vizitează târgul de turism vin pentru chilipiruri

Începând din 2016, municipiul Drobeta Turnu Severin, cu ajutorul autorităților centrale și al lichidatorului judiciar al RAAN, EURO INSOL SPRL, a procedat la adoptarea unor măsuri care să conducă la rezolvarea problemei privind încălzirea populației orașului, precum: darea în administrare temporară în sezonul rece 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019 a activității de producere a energiei termice către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din subordinea Consiliului local al municipiului Drobeta Turnu Severin, mandatarea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică în vederea închirierii mijloacelor fixe necesare producerii, transportului, distribuției și furnizării energiei termice de la RAAN –Sucursala ROMAG TERMO, mandatarea serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică pentru a încheia contract de prestări servicii operare centrală termică, demararea procedurilor pentru identificarea surselor financiare în scopul aprovizionării cu combustibili necesari activității de producere energie termică, demararea procedurilor legale de achiziție publică de către SPAET în vederea aprovizionării cu combustibilii necesari activității de producere a energiei termice.

"În urma unor eforturi deosebite, materializate atât prin alocarea unor sume în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației (Hotărârea Guvernului nr. 887/2016), cât și prin efortul municipiului Drobeta Turnu Severin din bugetul local, s-a reușit ca, în sezonul rece 2016-2017 și 2017-2018, să se furnizeze agent termic utilizatorilor familiali din municipiu", se mai afirmă în nota de fundamentare.

RAAN, aflată în faliment, discuta în toamna anului trecut scoaterea la la vânzare a celui mai important și mai valoros activ, respectiv stocul de apă grea aflat în proprietatea sa, din care o parte este ipotecată în favoarea a două bănci creditoare. Regia lua în calcul inclusiv cedarea apei grele către potențiali cumpărători din străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
energie termica
pacura
rezerva de stat
sistemul centralizat de incalzire
fondul de rezerva bugetara
imprumut pacura