Noi contracte pentru gaze rusești în România

Noi contracte pentru gaze rusești în România

Sursa foto: gazprom.com

scris 11 mar 2018

Transgaz a cumpărat gaze naturale de 2,83 milioane euro de la WIEE România, intermediar al gazelor rusești de la Gazprom.

Transportatorul național de gaze Transgaz Mediaș (TGN) a cumpărat gaze naturale pentru echilibrarea fizică a Sistemului Național de Transport în valoare totală de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fără TVA, de la WIEE România, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusești de pe piața locală. Achiziția a fost făcută prin negociere, prin intermediul bursei de mărfuri, transmite News.ro.

Transgaz a încheiat 5 contracte cu WIEE România, dintre care două în valoare de 2,1 milioane lei fiecare, două de câte 3,35 milioane lei și un contract care însumează aproape 2,24 milioane lei, toate sumele fiind fără TVA.

WIEE Romania a fost înființată în anul 2000, cu capital integral privat, fiind controlată de compania Gazprom Schweiz, înregistrată în Elveția. Importatorul de gaze rusești pe piața locală a înregistrat în anul 2016 afaceri de 431,35 milioane lei, în creștere cu 15,5% față de anul precedent. Totodată, și-a sporit profitul cu 47%, la 6,5 milioane lei, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finanțelor. Compania face parte din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), înființată în anul 2012 și care cuprinde 30 de membri. Cealaltă companie de pe piața românească prin intermediul căreia rușii de la Gazprom exportă gaze în România este Conef Gaz.

Transgaz a realizat anul trecut un profit net de 602 milioane lei, în creștere cu peste 1% față de anul anterior, potrivit datelor preliminare ale companiei. Datoriile totale au ajuns la 1,53 miliarde lei, în creștere ușoară față de nivelul înregistrat la finalul anului 2016, de 1,52 miliarde lei. Transgaz este operatorul tehnic al sistemului național de transport și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de siguranță, eficiență economică și protecție a mediului înconjurător. Acționarul majoritar al transportatorului este Ministerul Economiei, care controlează 58,5% din acțiuni. Compania are o capitalizare de 4,73 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
gazprom
wiee romania
conef gaz
rusia