Nord Stream 2 nu va fi autorizat înainte de mijlocul lui 2022, anunță autoritatea de reglementare din Germania

Nord Stream 2 nu va fi autorizat înainte de mijlocul lui 2022, anunță autoritatea de reglementare din Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2021

Nicio decizie cu privire la autorizarea gazoductului Nord Stream 2 nu este așteptată înainte de mijlocul anului 2022, a anunțat autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), care în luna septembrie a suspendat procedura de autorizare din cauza unui obstacol juridic, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia de a autoriza deschiderea acestei conducte care face legătura între Rusia și Germania "nu va fi luată în primul semestru din 2022", a declarat joi președintele Bundesnetzagentur, Jochen Homann, într-o conferință de presă.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

La începutul lunii septembrie, grupul rus Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu așa-numitul "gaz tehnic", în așteptarea aprobărilor necesare din partea autorităților germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei, scrie Agerpres.

Însă, în luna noiembrie, Bundesnetzagentur a anunțat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece grupul cu sediul în Elveția care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înființeze o companie în conformitate cu legislația germană pentru a putea obține o autorizație de funcționare.

"Societatea Nord Stream AG ne-a înștiințat că a înființat această nouă companie", a precizat, joi, Jochen Homann. Însă, procedura de autorizare nu va fi reluată decât atunci când "documentele doveditoare vor fi trimise autorității pentru ca aceasta să le poată controla", a adăugat Homann.

Autorizația eliberată de autoritățile germane este una din ultimele etape înainte ca gazoductul Nord Stream 2 să poată fi pus în serviciu, având în vedere că lucrările de construcție s-au terminat. Ulterior, Comisia Europeană urmează să se pronunțe la rândul său asupra autorizării.

Oficialii de la Berlin au subliniat că decizia de suspendare a procedurilor de autorizare nu are un caracter politic, chiar dacă proiectul Nord Stream 2 este în mijlocul tensiunilor geopolitice dintre Rusia și Ucraina.

Nord Stream trebuie în special să dovedească faptul că a transferat "active esențiale și resurse umane" către divizia germană, așa cum a decis în luna noiembrie autoritatea de reglementare. Ulterior, autorizarea emisă de Bundesnetzagentur va trebui trimisă către Comisia Europeană, care are la dispoziție mult mai mult timp pentru a se ocupa de acest dosar, a precizat Jochen Homann.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

În replică, o serie de surse citate de Reuters susțin că având în vedere profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a prețurilor ridicate la gaze de pe piața europeană, grupul rus nu va începe să pompeze gaze prin conducta Nord Stream 2 până când nu va obține autorizațiile necesare și nici nu va presa Germania să urgenteze procesul de autorizare.

Pomparea de gaze în conducta Nord Stream 2 fără aprobarea autorităților germane ar declanșa o amendă modestă, însă, având în vedere că în Germania are loc în prezent o tranziție de putere, iar relațiile Rusiei cu Occidentul sunt deja tensionate, Gazprom este mulțumit să aștepte, susține una dintre sursele citate de Reuters. Cea de a doua sursă citată de Reuters a spus că șefii de la Gazprom sunt mulțumiți de situația actuală și se așteaptă ca și anul viitor să existe un deficit de aprovizionare pe piața gazelor, ceea ce va menține prețurile la un nivel ridicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
germania