Noutate: Instituțiile publice de cultură vor avea prețuri plafonate la energie și gaze

Noutate: Instituțiile publice de cultură vor avea prețuri plafonate la energie și gaze

Sursă foto: Biblioteca Națională a României, Cristian Bulugea

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 ian 2022

Și instituțiile publice de cultură și așezămintele culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale vor avea prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale, prevede ordonanța de urgență de modificare a schemei de plafonare și compensare adoptată miercuri de Guvern și publicată joi în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, pe lista entităților beneficiare de plafonare au fost introduse "instituții publice de cultură și așezăminte culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale".

SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

O altă modificare este că, de acum, nu doar "unitățile" de învățământ, ci și "instituțiile" de învățământ vor beneficia de plafonare

Până în prezent, plafonarea prețurilor la energie și gaze se făcea doar pentru consumatorii casnici, precum și pentru spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, creșe, ONG-uri, unități de cult și furnizori publici și private de servicii sociale.

Greva STB a generat explozia prețurilor la cursele ridesharing CITEȘTE ȘI Greva STB a generat explozia prețurilor la cursele ridesharing

Foarte important: în afară de consumatorii casnici, care nu trebuie să facă nimic, toate celelalte entități beneficiare de plafonare trebuie să facă cereri scrise explicite în acest sens către furnizorii lor de energie și gaze pentru a li se emite facturi cu prețuri plafonate. Formularele de cerere sunt prevăzute în normele de aplicare a legislației primare de plafonare, care vor trebui modificate în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.

Multe instituții culturale se confruntă cu mari probleme în achitarea facturilor la energie și gaze sau chiar în încheierea de contracte de furnizare, după scumpirile galopante din ultimele luni, cum ar fi Muzeul Peleș, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca sau Biblioteca Națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze