Nuclearelectrica a repus în funcțiune Reactorul 2, susținând că acesta a fost oprit temporar pentru lucrări preventive de verificare, control și intervenții punctuale

Nuclearelectrica a repus în funcțiune Reactorul 2, susținând că acesta a fost oprit temporar pentru lucrări preventive de verificare, control și intervenții punctuale
scris 10 dec 2017

Producătorul de energie Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a centralei din Cernavodă a fost repornită duminică dimineață, fiind deja reconectată la Sistemul Energetic Național,. Joi, vicepreședintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, liberalul Virgil Popescu, a acuzat conducerea companiei că a mințit public, anunțând o "oprire proactivă" a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive.

Nuclearelectrica susține în continuatre că reactorul 2 a fost oprit controlat și deconectat de la Sistemul Energetic Național joi seară pentru lucrări preventive de verificare, control și intervenții punctuale, asupra unei serii de sisteme, "în scopul îmbunătățirii fiabilității acestora în perioada de iarnă: sistemul de excitație a generatorului electric, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil".

“Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă”, a afirmat joi Popescu, solicitând premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica.

PNL acuză Nuclearelectrica de “ascunderea” unui incident tehnic și solicită demiterea ministrului Energiei și a directorului general provizoriu al companiei CITEȘTE ȘI PNL acuză Nuclearelectrica de “ascunderea” unui incident tehnic și solicită demiterea ministrului Energiei și a directorului general provizoriu al companiei

"Conform programului de testare a fiabilității echipamentelor anunțat în data de 6 decembrie 2017, la sistemele menționate anterior, suplimentar, s-au realizat pe timpul opririi lucrări de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasică a centralei. Activitățile mai sus menționate au fost realizate în perioada opririi în condiții de securitate nucleară, siguranța personalului de exploatare, populației și mediului încojurător", a anunțat, duminică, Nuclearelectrica.

Reprezentanții companiei spun că producătorul de energie își rezervă dreptul de a-și efectua lucrările preventive de testare, control și remediere "în strictă conformitate cu standardele de securitate nucleară și programele de mententanță preventivă, comunicate ca atare către CNCAN".

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
nuclearelectrica
reactor
oprire