Nuclearelectrica preia noi active de la Compania Națională a Uraniului. ”Un pas uriaș pas în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României.”.

Nuclearelectrica preia noi active de la Compania Națională a Uraniului. ”Un pas uriaș pas în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României.”.
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Nuclearelectrica, a cumpărat active ale Companiei Naționale a Uraniului, în valoare de peste 3 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a firmă că tranzacția reprezintă ”un pas uriaș pas în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în cadrul unei licitații organizată de către administratorul judiciar al Companiei Națională a Uraniului SA, în insolvență, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica SA, a cumpărat  activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, completând astfel circuitul nuclear integrat.

CIS Gaz, una dintre cele mai importante companii de lucrări de construcții-montaj și servicii conexe pentru conducte și instalații de gaze naturale din România, preia Next Energy Distribution CITEȘTE ȘI CIS Gaz, una dintre cele mai importante companii de lucrări de construcții-montaj și servicii conexe pentru conducte și instalații de gaze naturale din România, preia Next Energy Distribution

Pachetul de active cumpărat este compus din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri și a fost achiziționat la prețul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.

În urmă cu un an, Nuclearelectrica a finalizat tranzacția prin care preia de la Compania Națională a Uraniului activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara, operațiune de peste 29,1 milioane lei.

În 2021, Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de stat prin Ministerul Energiei, a intrat în insolvență.

Intenția Nuclearelectrica este de a continua activitatea, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

GRAFICE Minune de Crăciun: prețul energiei a coborât pe OPCOM sub 50 de euro/MWh CITEȘTE ȘI GRAFICE Minune de Crăciun: prețul energiei a coborât pe OPCOM sub 50 de euro/MWh

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Pitești. 

În septembrie 2021, Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, și-a înființat o filială pentru prelucrarea combustibililor nucleari, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unor active de la Sucursala Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului (CNU).

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
compania națională a uraniului