OMV Petrom primește până la 50 milioane euro prin PNRR pentru 2 fabrici de hidrogen verde

OMV Petrom primește până la 50 milioane euro prin PNRR pentru 2 fabrici de hidrogen verde
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2024

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a semnat două contracte de finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea a două facilități de producție de hidrogen verde, cu o capacitate totală de 55 MW, la rafinăria Petrobrazi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanțării de 50 milioane euro, valoarea totală a investiției fiind de circa 140 milioane euro.

Piețele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al țării CITEȘTE ȘI Piețele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al țării

″Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susținem tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susține proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon. Am făcut pași importanți în proiecte de regenerabile și de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adăugăm hidrogenul în portofoliul nostru de proiecte cu conținut redus de carbon″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Finanțarea PNRR a fost obținută în urma reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investițiilor în hidrogen verde, inițial lansată în 2022.

Grecia impune un impozit suplimentar multinaționalelor CITEȘTE ȘI Grecia impune un impozit suplimentar multinaționalelor

″Suntem mândri că ne aflăm printre primii producători de hidrogen verde din România. Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezintă o soluție viabilă pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem pași importanți pentru o activitate de rafinare sustenabilă″, a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing. 

Proiectele vizează construirea a două instalații de electroliza apei, de 35 MW și 20 MW, în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, prin urmare fără emisii de carbon, permițând clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obținut. Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă în cadrul celor două proiecte a fost estimată la circa 8 kilotone.

VIDEO Banner uriaș pe viitorul hotel Vuitton din Paris: Taxați-i pe bogați! CITEȘTE ȘI VIDEO Banner uriaș pe viitorul hotel Vuitton din Paris: Taxați-i pe bogați!

″Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali″, arată OMV Petrom.

În prezent, proiectele sunt în faza de proiectare, având ca obiectiv decizia finală de investiție în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom hidrogen
omv petrom pnrr
subvenții pnrr hidrogen