OMV Petrom și-a bugetat pentru 2016 revenirea pe profit și investiții în creștere

OMV Petrom și-a bugetat pentru 2016 revenirea pe profit și investiții în creștere
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mar 2016

OMV Petrom și-a bugetat, pentru anul în curs, un profit net de 199 milioane lei, după pierderea de 690 milioane lei din 2015, prima suferită de la privatizarea companiei. Compania a programat investiții totale de 3,98 miliarde lei, în creștere cu peste 2% comparativ cu anul trecut, după ce, în 2015, prăbușirea prețurilor la petrol și gaze a obligat OMV Petrom să taie drastic investițiile față de 2014, cu peste 37%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bugetul de investiții pentru activități de explorare și producție de hidrocarburi, care are o pondere de 88% din total, este proiectat în scădere ușoară față de 2015, cu 3 milioane lei, de la 3,486 la 3,483 milioane lei. Anul trecut, investițiile în upstream au scăzut cu 35% comparativ cu  2014, de la 5,349 la 3,486 miliarde lei.

"Rezultatele campaniei de foraj în perimetrul Neptun Deep sunt suficient de încurajatoare pentru continuarea analizei mai în detaliu în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale, cu toate că, în mediul actual de piață, o dezvoltare în etape poate fi luată în considerare", se arată în proiectul de buget pe 2016 al OMV Petrom. Potrivit raportului pe 2015 al companiei, pe baza informațiile disponibile în prezent, decizia finală de investiție ar putea fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producție ar putea fi obținută la începutul decadei viitoare. 

EXCLUSIV Guvernul pregătește operațiunea \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește operațiunea "Cumințenia Pământului" la companiile de stat

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Compania estimează pentru 2016 scăderea în continuare, cu peste 23%, a prețului mediu al țițeiului Brent, până la 40 dolari/baril, și se bazează pe reducerea investițiilor și pe optimizarea costurilor pentru contracararea scăderii veniturilor. Anul trecut, sortimentul Brent s-a tranzacționat la un preț mediu de 52,3 dolari/baril, cu 47% mai mic față de 2014.

"Producția se estimează să scadă, reflectând, în principal, reducerea investițiilor, precum și lucrările planificate de optimizare a instalațiilor de suprafață de la Totea Deep. Vom continua derularea inițiativelor de excelență operațională, axate pe eficiență", se afirmă în proiectul de buget pe 2016 al OMV Petrom, compania propunându-și și continuarea dezvoltării proiectelor de explorare cu Hunt Oil. Parteneriatul datează din 2010 și vizează explorarea perimetrelor onshore de hidrocarburi Adjud și Urziceni Est.

În februarie, OMV Petrom anunța că producția de țiței în România se va micșora cu aproximativ 4% în 2016, în urma deciziei companiei de a închide aproximativ 350 de sonde din totalul de 7.500 pe care le operează, ca urmare a prăbușirii prețului petrolului.

DNA a pus sechestru pe acțiuni deținute de Dan Adamescu în mai multe firme, în valoare de peste 850 de milioane de lei CITEȘTE ȘI DNA a pus sechestru pe acțiuni deținute de Dan Adamescu în mai multe firme, în valoare de peste 850 de milioane de lei

Pe de altă parte, compania intenționează să profite de partea plină a paharului ieftinirii țițeiului, precum și de reducerea cu aproape 24% a costurilor de producție pe partea de upstream de anul trecut, și și-a bugetat pentru 2016 investiții în rafinare și marketing de țiței în creștere cu peste 18% față de anul trecut, de la 393 la 465 milioane lei.

Totuși, OMV Petrom estimează că marjele de rafinare vor scădea față de nivelul înregistrat în 2015, ca efect al persistenței supracapacității de rafinare. Anul trecut, marja de rafinare la nivelul OMV Petrom a crescut semnificativ, de la doar 1,89 dolari/baril în 2014 la 8,71 dolari/baril în 2015, reflectând costul mai mic cu țițeiul, structura standard de produse actualizată începând cu trimestrul III 2014, ca urmare a finalizării programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, precum și marjele mai mari la produse rafinate.

Potrivit companiei, rafinăria Petrobrazi va fi oprită pentru revizie generală, cuprinzând lucrări de mentenanță și reautorizări, timp de o lună în trimestrul II din 2016. OMV Petrom își propune să se concentreze în continuare pe îmbunătățirea performanței operaționale și a eficienței energetice.

Pe partea de downstream gaze naturale, OMV Petrom și-a bugetat un nivel al investițiilor aproape dublu comparativ cu 2015, respectiv o creștere de la 9 la 17 milioane lei. "Cererea de gaze în România ne așteptăm să se mențină relativ stabilă, dar concurența și presiunea pe marje vor crește", estimează OMV Petrom.

\ CITEȘTE ȘI "Cea mai așteptată carte", cea mai vândută și alte recorduri - un "ansamblu cam porcos" care îți poate aduce succesul

OMV Petrom a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015.

În 2015, grupul OMV Petrom și-a vândut țițeiul extras cu un preț mediu de 45 dolari/baril, mai mic cu 48% față de 2014. În ultimul trimestru din 2015, prețul mediu realizat la țiței de către companie a fost de puțin peste 36 dolari/baril, în scădere cu 44% comparativ cu perioada similară din anul anterior. Datele platformei central europene de tranzacționare CEGH arată că, în ultimele 12 luni, prețul mediu de tranzacționare al gazelor pentru ziua următoare a scăzut cu aproape 50%, de la 22,5 la 12,5 euro/MWh.

Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze pe piețele internaționale ar putea amâna planul de listare a producătorului OMV Petrom pe bursa londoneză, acționarii companiei controlate de grupul austriac OMV fiind convocați pe 26 aprilie pentru a aproba prelungirea cu un an, până la 31 decembrie 2017, a valabilității aprobării acordate anterior de AGA pentru cotarea OMV Petrom la London Stock Exchange.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
profit omv petrom
gaze naturale marea neagra
neptun deep
investitii omv petrom