Transgaz va încasa 880.000 euro din TVA-ul recuperat de la Turcia de acționarii defunctului Nabucco

Transgaz va încasa 880.000 euro din TVA-ul recuperat de la Turcia de acționarii defunctului Nabucco
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 mar 2016

Operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, Transgaz, va încasa aproape 880.000 euro din TVA-ul recuperat de compania mixtă care ar fi trebuit să implementeze acum defunctul proiect european de gazoduct Nabucco de la statul turc, în urma unei proceduri de arbitraj demarate împotriva Turciei la Centrul Internațional de Reglementare a Litigiilor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) despre care Profit.ro a scris la vremea respectivă în exclusivitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În urma demersurilor întreprinse, s-a reușit recuperarea sumei de 4,9 milioane euro reprezentând TVA din Turcia, sumă din care companiei Transgaz îi revine o cotă parte de 17,93% și anume 878.637,37 euro. Deoarece orice distribuire anticipată de active monetare reprezintă, din punctul de vedere al lichidatorului (companiei de proiect Nabucco Gas Pipeline International GmbH – n.r.), un împrumut acordat asociaților, pentru care se calculează și dobândă, Transgaz a optat pentru păstrarea sumei într-un cont escrow și încasarea acesteia la finalizarea procesului de lichidare", se arată în raportul administratorilor Transgaz pe 2015.

Potrivit documentului citat, Transgaz continuă să participe alături de ceilalți asociați Nabucco la procesul de lichidare voluntară a companiei Nabucco Gas Pipeline International. Acționarii acesteia sunt OMV (Austria - 26,8635%), Transgaz România, BEH Bulgaria și Botas Turcia (câte 17,93%), FGSZ (Ungaria - 10,3411%) și ENGIE, fosta GDF Suez (Franța - 9%).

Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze ar putea amâna listarea OMV Petrom la Londra CITEȘTE ȘI Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze ar putea amâna listarea OMV Petrom la Londra

"În prezent se continuă negocierile privind posibilitatea și metoda de distribuire între asociați a activelor rămase în patrimoniul companiei de proiect, precum și recuperarea unor sume suplimentare de bani. Cel mai probabil distribuirea se va realiza în conformitate cu prevederile acordului de reziliere a tratatului de înființare a companiei și de distribuire a activelor acesteia, acord care se găsește în stadiu avansat de finalizare. Draftul final al acordului urmează să fie supus procedurilor specifice de aprobare la nivelul fiecărui asociat. În cazul Transgaz, aprobarea acordului este de competența AGEA", se precizează în raport.

De altfel, pe ordinea de zi a adunării generale extraordinare a acționarilor Transgaz din 28 aprilie se află aprobarea încetării asocierii în vederea realizării proiectului Nabucco și mandatarea CA-ului companiei controlate de statul român în vederea aprobării condițiilor de distribuire a activelor rămase la finalizarea lichidării companiilor Nabucco.

În septembrie anul trecut, Profit.ro scria în exclusivitate că, la jumătatea lunii iunie 2015, Nabucco Gas Pipeline International GmbH, compania de proiect care ar fi trebuit să construiască gazoductul Nabucco, a deschis o procedură de arbitraj la Centrul Internațional de Reglementare a Litigiilor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pentru a tranșa o dispută cu statul turc privind TVA-ul aferent unor achiziții legate de Nabucco efectuate de companie în Turcia.

În cerere se invoca tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat de Austria și Turcia în 1988, dat fiind că firma de proiect pentru gazoductul Nabucco este înregistrată la Viena.

LG G5 va fi lansat pe 1 aprilie. Fără glumă CITEȘTE ȘI LG G5 va fi lansat pe 1 aprilie. Fără glumă

"Este vorba despre TVA aferentă unor achiziții efectuate în Turcia de către Nabucco Gas Pipeline International GmbH, achiziții legate de proiectul gazoductului Nabucco, în condițiile în care, inițial, statul turc se angajase să scutească de TVA achizițiile companiei efectuate în scopul implementării proiectului de gazoduct", declarau, pentru Profit.ro, surse apropiate companiei de proiect.

În februarie 2011, presa turcă a relatat că Ministerul turc de Finanțe și cel al Energiei și Resurselor Naturale ar fi luat de comun acord decizia de a scuti de TVA achizițiile de materiale de construcții necesare realizării gazoductului Nabucco, la propunerea acționarilor Nabucco Gas Pipeline International GmbH, și că și celelalte state participante la proiect s-ar fi angajat să ia decizii similare. Anterior, Turcia se aștepta să încaseze 1 miliard de euro din taxe legate de proiectul Nabucco, dacă gazoductul ar fi fost finalizat.

Disputa dintre partenerii Nabucco și Turcia a încetat oficial în noiembrie anul trecut, Nabucco Gas Pipeline International GmbH cerând încetarea procedurii de arbitraj, în urma ajungerii la un acord amiabil cu autoritățile de la Ankara.

Un producător de bere din Germania a retras un sortiment de pe piață după ce a fost acuzat de extremism CITEȘTE ȘI Un producător de bere din Germania a retras un sortiment de pe piață după ce a fost acuzat de extremism

Gazoductul Nabucco a fost gândit pentru a transporta și livra în Europa gaze naturale extrase din Marea Caspică, în scopul diversificării surselor de aprovizionare ale UE și reducerii dependenței de importurile din Rusia. Gazele caspice ar fi urmat să tranziteze Turcia, Bulgaria, România și Ungaria, până la terminalul Baumgarten din Austria, iar de acolo ar fi fost exportate în vestul Europei.

Primele discuții despre proiect au avut loc în 2002, când a fost semnat și protocolul de intenție cu privire la Nabucco. Gazoductul ar fi urmat să aibă 3.300 de kilometri, costurile totale fiind estimate la circa 8 miliarde de euro.

Resursele de gaze ar fi provenit din zăcământul offshore Shah Deniz din sectorul azer al Mării Caspice, operat de un consorțiu format din BP, Turkish Petroleum Corporation, SOCAR din Azerbaijan, Petronas din Malaezia, Lukoil și National Iranian Oil Company. Consorțiul a organizat o procedură competitivă pentru a selecta proiectul de gazoduct care să transporte gazele azere în Europa. Pe lângă Nabucco, la concurs a participat (și a și câștigat) proiectul de gazoduct Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Selecția și anunțul proiectului câștigător au avut loc în 2013. Gazoductul TAP va transporta gaze azere de la granița cu Turcia, prin Grecia, Albania și Marea Adriatică, până în Italia. Proiectul este dezvoltat de grupul elvețian Axpo, compania norvegiană Statoil și compania germană E.ON. Statoil făcea parte, în 2013, din consorțiul care operează perimetrul offshore Shah Deniz.

Un inginer de la Hidroelectrica, noul președinte al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica CITEȘTE ȘI Un inginer de la Hidroelectrica, noul președinte al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

Eșecul proiectului Nabucco s-a resimțit și se resimte încă semnificativ în bilanțul companiilor acționare ale Nabucco Gas Pipeline International GmbH, inclusiv în cel al Transgaz.

În raportul administratorilor Transgaz pe 2015 se menționează că ponderea cea mai mare a imobilizărilor financiare este reprezentată de participația la capitalul social al companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, aflată în proces de lichidare în urma deciziei acționarilor de a închide controlat compania.

"Deși există perspectiva încasării unor sume suplimentare din lichidarea companiei de proiect, datorită nivelului de incertitudine, investiția Transgaz în compania de proiect, de 138.544.435 lei (31,3 milioane euro – n.r.), a fost provizionată integral la data de 31 decembrie 2014, rămânând neschimbată și la 31 decembrie 2015", se specifică în raport. 

La rândul său, OMV, principalul acționar al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, a trecut la pierderi suma de 58 milioane euro reprezentând investiția în proiectul eșuat de gazoduct Nabucco. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
nabucco
nabucco pipeline international
omv
turcia
tva