OPEC își menține prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși nivelurile anterioare pandemiei în 2022

OPEC își menține prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși nivelurile anterioare pandemiei în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2022

OPEC își menține prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși nivelurile anterioare pandemiei în 2022, deși grupul de producători consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia și evoluțiile legate de pandemie de coronavirus reprezintă un risc considerabil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Într-un raport lunar, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va crește cu 3,36 milioane de barili pe zi (bpd) în 2022, continuând redresarea după scăderea din 2020, scrie News.ro.

FOTO Renault și Volkswagen se mută pe TikTok CITEȘTE ȘI FOTO Renault și Volkswagen se mută pe TikTok

Războiul din Ucraina a urcat temporar prețul petrolului la peste 139 de dolari pe baril, în martie, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins din 2008, înrăutățind presiunile inflaționiste.

Restricțiile impuse în China din cauza Covid-19 au redus cererea de petrol.

”Privind în perspectivă, evoluțiile geopolitice actuale și incertitudinile legate de evoluția pandemiei spre sfârșitul celei de-a doua jumătăți a anului continuă să prezinte un risc considerabil pentru redresarea prognozată, de la nivelurile anterioare pandemiei”, a spus OPEC în raport.

Raportul mai afirmă că presiunile inflaționiste probabil vor persista și rămâne foarte incert când pot fi rezolvate problemele geopolitice. Cu toate acestea, cererea de petrol este prognozată la niveluri sănătoase în a doua jumătate a acestui an.

Consumul mondial ar urma să depășească pragul de 100 de milioane de bpd în trimestrul trei, în conformitate cu previziunile anterioare, iar media pentru 2022 va ajunge la 100,29 de milioane de bpd, cu puțin peste rata anterioară pandemiei din 2019.

OPEC a menținut prognoza de creștere economică globală din acest an la 3,5%, adăugând că efectele adverse ”rămân semnificative” și potențialul de creștere ”destul de limitat”.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,37 dolari, sau 1,1%, la 123,64 dolari pe baril, până la ora 16: 20 GMT (19:20 ora României), în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,22 dolari, sau 0,9%, până la 122,05 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol