Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 4. Guvernul merge și la Transelectrica

Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 4. Guvernul merge și la Transelectrica
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 nov 2018

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu peste 58% din acțiuni, este a patra companie energetică majoră de stat la care Guvernul apelează pentru a încerca să "cârpească" deficitul bugetar, ministerul solicitând convocarea în acest sens a AGA pe 14 decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Convocatorul adunării nu precizează suma exactă solicitată sub formă de dividende, ci menționează doar că va fi supusă la vot "Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile “rezultat reportat și/sau “alte rezerve”".

FOTO BMW Serie 8 Coupe, prezentat în premieră în România, alături de mașina lui Valentin Ceaușescu. Ce preț va avea CITEȘTE ȘI FOTO BMW Serie 8 Coupe, prezentat în premieră în România, alături de mașina lui Valentin Ceaușescu. Ce preț va avea

Potrivit celor mai recente situații financiare publice ale Transelectrica, aferente primului semestru al anului, în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 1,43 milarde lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 843,7 milioane lei.

Astfel, la 30 iunie 2018, rezultatul reportat al Transelectrica se cifra la 1,379 miliarde lei, soldul contului "alte rezerve" fiind de 58,33 milioane lei. Dacă s-ar distribui ca dividende doar suma mai mică, cea de la "alte rezerve", statul ar primi numai 34,2 milioane lei. În cazul în care s-ar distribui numai rezultatul reportat, la bugetul de stat ar intra peste 809 milioane lei.

Pe de altă parte, tot la jumătatea anului, Transelectrica deținea numerar și echivalente de numerar în sumă totală de 545,6 milioane lei.

Directorul Poștei Române spune că îi este rușine de cum arată oficiile din țară CITEȘTE ȘI Directorul Poștei Române spune că îi este rușine de cum arată oficiile din țară

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport și de sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 de stații electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA și 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei, având o capitalizare de 1,6 miliarde lei.

După cum Profit.ro a scris aici, potrivit unor surse din piață, toate societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome cu o situație financiară bună au primit solicitări similare din partea Guvernului, Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz făcând deja demersuri în acest sens. Metoda a mai fost aplicată de Guvern și anul trecut.

Ford intră pe piața serviciilor de transport cu trotinete electrice printr-o achiziție estimată la peste 100 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Ford intră pe piața serviciilor de transport cu trotinete electrice printr-o achiziție estimată la peste 100 de milioane de dolari

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, adică 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

VIDEO&FOTO Incendii violente în California, Malibu, amenințată de flăcări. Persoane decedate în mașini, în timp ce încercau să fugă, mai multe vedete obligate să evacueze zona, Charlie Sheen cere ajutor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Incendii violente în California, Malibu, amenințată de flăcări. Persoane decedate în mașini, în timp ce încercau să fugă, mai multe vedete obligate să evacueze zona, Charlie Sheen cere ajutor

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a redus recent în mod semnificativ, de la 5,5% la 4,5%, estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecție de toamnă. Pe de altă parte, PIB nominal a fost revizuit din nou în sus, pe baza estimărilor că economia va fi mai inflaționistă în acest an decât în prognoza anterioară, operațiune de natură să ușureze misiunea Guvernului de a afișa la finalul anului un deficit bugetar situat în limita de 3% din PIB impusă de legislația europeană.

În acest scop, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate, din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (10), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro.

Grosul posturilor desființate va veni de la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cel care susține de mai mult timp acest demers, rezultatul fiind că, în final, din cele 4.143 de posturi care vor fi tăiate, 3.378 sunt din subordinea sa. Potrivit informațiilor Profit.ro, deși cele mai multe posturi desființate sunt deja vacante, în contextul reorganizărilor din această perioadă pot avea loc și restructurări de personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende
dividende suplimentare
deficit bugetar
ministerul economiei
alte rezerve
rezultat reportat