ULTIMA ORĂ Bruxelles-ul acuză ilegalitatea ajutorului de stat acordat CE Hunedoara și impune recuperarea banilor

ULTIMA ORĂ Bruxelles-ul acuză ilegalitatea ajutorului de stat acordat CE Hunedoara și impune recuperarea banilor
scris 8 nov 2018

Comisia Europeană a constatat că ajutorul de stat acordat de Guvern Complexului Energetic Hunedoara, de aproximativ 60 de milioane de euro, este incompatibil, astfel că România trebuie să recupereze banii plus dobânzile aferente.

Ajutorul de stat a fost acordat prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice.

Comisia a constatat însă că, în cazul de față, niciun operator economic privat în economia de piață nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreun împrumut acordat CE Hunedoara, având în vedere deteriorarea situației financiare a societății începând din 2013. Prin urmare, măsurile de sprijin din bani publici acordate de România au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit față de concurenții săi.

„Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăți din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale și dacă denaturarea concurenței este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiții nu au fost îndeplinite - am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societății CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societății", spune Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.

În primăvară, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane de euro Complexului Energetic Hunedoara, aflat într-o situație de dificultate financiară din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de șase luni.

Perspectivă: Companiile petroliere își pot pierde concesiunile dacă la final de an înregistrează restanțe la taxe, impozite sau alte plăți bugetare CITEȘTE ȘI Perspectivă: Companiile petroliere își pot pierde concesiunile dacă la final de an înregistrează restanțe la taxe, impozite sau alte plăți bugetare

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și solicită, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, faptul că respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale, și că orice eventuale denaturări ale concurenței sunt limitate.

Comisia nu a fost însă convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să îi fie acordat în continuare un ajutor de stat:

Argumentele Bruxelles-ului: În primul rând, CE Hunedoara a intrat în procedura de insolvență în 2016 (suspendată în prezent), cu datorii de peste 500 de milioane de euro față de diferite organe de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii CE Hunedoara în 2015, un împrumut menit să finanțeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum și împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menține întreprinderea pe linia de plutire.

În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuție perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare și nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenței ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.

CE Hunedoara este un producător român de energie electrică și termică deținut de stat, care exploatează, de asemenea, minele de cărbune superior pentru a-și alimenta centralele electrice. Cu sediul la Petroșani, CE Hunedoara deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are circa 6.600 de angajați.

Compania datorează în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiți prin împrumuturile care fac obiectul investigației privind ajutoarele de stat încheiate astăzi.

CE Hunedoara a fost înființată în 2012 cu activele deținute anterior de către alte întreprinderi deținute de stat, aflate în insolvență și lichidate (Electrocentrale Paroșeni și Electrocentrale Deva, precum și, într-o fază ulterioară, Compania Națională a Huilei Petroșani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu 2013, iar în ianuarie 2016 a intrat în insolvență.

Între timp, procedura de insolvență a fost suspendată până la soluționarea unei căi de atac formulate de către sindicate în fața unei instanțe regionale din România.

În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Astfel, poate fi acordat un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat; în caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor de restructurare”).

Planul trebuie să asigure faptul că întreprinderea își restabilește viabilitatea fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
complexul energetic hunedoara