EXCLUSIV Guvernul taie posturi vacante, în total peste 4.000. Marea restructurare a aparatului bugetar se face, de fapt, doar la ANAF, de unde dispar aproape 3.300 de posturi

EXCLUSIV Guvernul taie posturi vacante, în total peste 4.000. Marea restructurare a aparatului bugetar se face, de fapt, doar la ANAF, de unde dispar aproape 3.300 de posturi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 nov 2018

Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (5), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro. Grosul posturilor desființate va veni de la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cel care susține de mai mult timp acest demers, rezultatul fiind că, în final, din cele 4.138 de posturi care vor fi tăiate, 3.378 sunt din subordinea sa. Potrivit informațiilor Profit.ro, deși cele mai multe posturi desființate sunt deja vacante, în contextul reorganizărilor din această perioadă pot avea loc și restructurări de personal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit datelor disponibile, în prezent în numărul de posturi ocupate în instituții și autorități publice este de 1,2 milioane.

În fapt, în ultimele zile, prin ministere a circulat informația că cei mai mulți miniștri au evitat să se conformeze cererii ministrului Finanțelor pentru o restructurare mai de amploare a aparatului bugetar și au transmis un număr cât mai mic de posturi pentru eliminare.

De ce este important: Eliminarea unor posturi neocupate, pentru care Guvernul nu ar mai trebui să rezerve bani în buget pentru plata salariilor, bani care se întorc, oricum, înapoi la încheierea exercițiului bugetar, deși este o măsură mai mult de ordin tehnic, indică dificultăți majore ale Guvernului în ce privește încadrarea în limitele de deficit.

EXCLUSIV Poșta lansează un nou serviciu, pentru clienți eMag și FashionDays CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta lansează un nou serviciu, pentru clienți eMag și FashionDays

După mai mulți ani în care Guvernul a blocat angajările în aparatul central, sunt instituții subordonate ministerelor cu mii de posturi vacante. Angajările au fost deblocate anul acesta în anumite domenii.

Cea mai mare tăiere de posturi neocupate, de fapt singura de amploare, are loc la ANAF, unde dispar 3.276 posturi, mai mult de 10% din totalul actual de peste 27.000. Pe noua schemă ar urma să rămână circa 24.300 de posturi bugetate.

Ce posturi ar urma să fie desființate. Calcule Profit.ro

Ministerul Afacerilor Externe - minus 5 posturi

Numărul maxim de posturi va fi de 2.421, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat și cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat, din care 938 în centrala MAE. Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior va fi de 1.483.

În prezent sunt 2.426 de angajați la MAE, din care 1.488 în serviciul exterior.

Ministerul Dezvoltării Regionale - minus 81 de posturi

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va fi de 839, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora.

EXCLUSIV Uber are din nou probleme în România. După procesul pierdut cu taximetriștii din Cluj-Napoca, și cei din Timișoara duc compania la tribunal cu acuzații de concurență neloială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Uber are din nou probleme în România. După procesul pierdut cu taximetriștii din Cluj-Napoca, și cei din Timișoara duc compania la tribunal cu acuzații de concurență neloială

În prezent, numărul maxim de posturi este de 920.

Ministerul Finanțelor - minus 102 de posturi

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanțelor va fi de 1.815, exclusiv demnitarii.

În prezent, numărul maxim de posturi este de 1.917.

Ministerul Justiției - minus de 13 posturi

Ministerul va dispune de un aparat administrativ propriu compus din 390 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului și cele ale Direcției de implementare a proiectelor finanțate din împrumuturi externe și Direcției Naționale de Probațiune (DNP).

În prezent, ministerul are 403 posturi.

Ministerul Muncii - minus 65 de posturi

Aparatul propriu al Ministerului Muncii și Justiției Sociale va avea un număr maxim de 359 de posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

EXCLUSIV Așteptarea a luat sfârșit: Poșta introduce plata cu cardul la ghișeu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Așteptarea a luat sfârșit: Poșta introduce plata cu cardul la ghișeu

Acum, sunt 424 de posturi.

Ministerul Muncii a mai desființat 20 de posturi vacante și în urmă cu o lună.

Ministerul Tineretului și Sportului - minus 33 de posturi

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Tineretului va fi de 138, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

În prezent, ministerul are 171 de posturi.

Ministerul Agriculturii - minus 41 de posturi

Numărul maxim de posturi al Ministerului Agriculturii și unităților aflate în subordinea acestuia va fi de 13.999, din care 638 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

În prezent numărul total de posturi este de 14.039, din care 678 în aparatul propriu.

Ministerul Mediului - minus 30 de posturi

Numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Mediului va fi de 262, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

Acum, numărul de posturi este de 292.

Ministerul Transporturilor - minus 70 de posturi

Numărul maxim de posturi va fi de 430 exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

EXCLUSIV FOTO Piraeus Bank România își schimbă denumirea din decembrie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Piraeus Bank România își schimbă denumirea din decembrie

În prezent, numărul maxim de posturi este de 500.

Ministerul Educației - minus 60 de posturi

Numărul total de posturi pentru Ministerul Educației va fi de 458, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

Acum, ministerul are 518 posturi.

Ministerul Sănătății - minus 67 de posturi

Numărul maxim de posturi va fi de 317, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

Acum, numărul maxim de posturi este de 384.

Ministerului Culturii și Identității Naționale - minus 15 posturi

Numărul maxim de posturi este de 180, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

În prezent, numărul maxim de posturi este de 195.

Ministerului Comunicațiilor - minus 15 posturi

Numărul maxim de posturi va fi de 178, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

EXCLUSIV Fost șef al Poștei a obținut reangajarea pe un post din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fost șef al Poștei a obținut reangajarea pe un post din companie

Acum, numărul maxim de posturi este de 193.

Ministerului Economiei - minus 55 de posturi

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Economiei va fi de 166 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Acum sunt 211 posturi.

Ministerului Energiei - minus 36

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului va fi de 231, inclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora.

În prezent, numărul maxim de posturi este de 267.

Ministerul Fondurilor Europene -minus 55 de posturi

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Fondurilor Europene și al unităților subordonate va fi de 1.322 exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora.

Acum sunt 1.377.

Ministerul Turismului - minus 15 posturi

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Turismului va fi de 223, finanțate integral de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

EXCLUSIV Anchetă pe piața asigurărilor. Concurența suspectează UNSAR de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Anchetă pe piața asigurărilor. Concurența suspectează UNSAR de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA

Acum sunt 238.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat - minus 34 de posturi

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului va fi de 297 de posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora. Din acestea, 83 de posturi rămân pentru birourile care constituie rețeaua economică externă și pentru rețeaua externă de promovare a comerțului exterior și investițiilor străine.

Acum sunt 331, din care 83 la rețeaua externă.

Ministerul Cercetării și Inovării - minus 17 posturi

Numărul total de posturi va fi de 140, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Acum sunt 157 de posturi.

Ministerul Apelor și Pădurilor - minus 37

Numărul maxim de posturi va fi de 201 exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului.

În prezent sunt 238 de posturi.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul - minus 16 posturi

Numărul maxim de posturi pentru minister va fi de 50, exclusiv demnitarii și cabinetele demnitarilor.

EXCLUSIV Fostul premier Ponta cere Unirea Shopping Center daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul premier Ponta cere Unirea Shopping Center daune morale de 60.000 euro pentru videoclipuri care au rulat în magazin

Acum numărul maxim de posturi pentru minister este de 66.

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) - minus 3.276 posturi

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agenției și structuri subordonate este de 24.306 inclusiv președintele, vicepreședinții și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

În prezent, numărul maxim de posturi este de 27.582.

Propuneri pentru măsuri de austeritate transmise Comisiei Europene

Potrivit unui document transmis recent Comisiei Europene, Guvernul analizează pentru elaborarea bugetului pe anul 2019 o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor, cum ar fi înghețarea salariilor brute ale bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, cu precizarea că legea salarizării unitare nu se va aplica, păstrarea actualului număr de angajați din sectorul bugetar, înghețarea cotei de transfer la Pilonul II de pensii, dar și o serie de măsuri care să susțină veniturile statului, cum ar fi solicitarea de dividende reprezentând 90% din profitul companiilor de stat, aplicată și anii trecuți, și îmbunătățirea colectării TVA ca urmare a introducerii noilor case de marcat, a modernizării vămilor și a modificărilor la legilatia insolvenței.

Măsurile sunt prezentate într-un document transmis Comisiei Europene, în care Ministerul Finanțelor explică cum intenționează Guvernul să reducă deficitul bugetar la 2,58% (cash) în 2019, de la 2,97% estimat pentru anul în curs. România are de mai mulți ani deficite bugetare foarte ridicate, după ce Guvernul a urcat accelerat salariile bugetarilor, pensii și alte cheltuielil, iar veniturile nu au ținut pasul.

viewscnt
Afla mai multe despre
posturi
guvern
desfiintări de locuri de munca
concedieri