Pandemia și volatilitatea din piețele petroliere au adâncit de aproape 6 ori pierderile Rompetrol Rafinare

Pandemia și volatilitatea din piețele petroliere au adâncit de aproape 6 ori pierderile Rompetrol Rafinare
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2020

Pierderile grupului Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, au crescut de 5,8 ori în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2019, la 156,18 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra de afaceri brută a companiei s-a comprimat cu 35,7%, la 2,511 miliarde dolari.

"Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, rezultate financiare în scădere, pe fondul influențelor generate de noul coronavirus, dar și din cauza volatilității fără precedent din piața petrolului. În contextul pandemic, cererea de piață s-a contractat, generând presiuni majore pe marjele brute de rafinare. Astfel, în trimestrul 3 și în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanțial față de indicatorii aferenti perioadelor similare din 2019 - 19,6 USD/t comparativ cu 41,1 USD/t în T3 2019, respectiv 11 USD/t comparativ cu 37,6 USD/t în primele 9 luni ale anului 2019", se arată în raportul la 9 luni al Rompetrol Rafinare.

Lege promulgată: Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrar CITEȘTE ȘI Lege promulgată: Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrar

Astfel, grosul pierderilor a fost consemnat pe segmentul de rafinare, unde acestea s-au cifrat la 151,11 milioane dolari. În petrochimie, Rompetrol și-a redus pierderile în primele 9 luni din 2020, de la 35,7 la 29,6 milioane dolari.

Pe partea de distribuție de carburanți, compania chiar și-a majorat ușor profitul net, de la 22,02 la 22,77 milioane dolari.

"Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane USD în T3 2020 și peste 772 milioane USD în primele 9 luni ale anului 2020", se mai precizează în raport.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediul de Afaceri (44,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi rompetrol
petromidia marja rafinare
benzinarii rompetrol profit