Petrolul ar putea ajunge la 30 $/baril ca urmare a evoluției bursei din China, principalul importator de țiței

Petrolul ar putea ajunge la 30 $/baril ca urmare a evoluției bursei din China, principalul importator de țiței
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 ian 2016

Prețul petrolului a atins minimul ultimilor 12 ani pe bursa americană, îndreptându-se spre 30 de dolari pe baril. Începutul de an demonstrează că supraproducția nu mai este singura problemă de pe această piață. Nivelul scăzut al cererii îngrijorează cu atât mai mult cu cât el poate anunța intrarea economiei mondiale în recesiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția tumultuoasă a piețelor financiare din China, cel mai mare importator și consumator de petrol la nivel global, a cauzat o depreciere cu 5,5% a petrolului West Texas Intermediate (WTI), etalon pe piața americană. Potrivit Nomura Holdings Inc., cererea anemică va face ca petrolul Brent (etalon pe piața europeană și globală) să scadă în următoarele zece zile la 30 de dolari pe baril. Trendul descendent impus de cerere va fi accentuat, potrivit UBS Group AG, și de supra-producție, analiștii companiei anticipând un preț al petrolului Brent mai mic de 30 de dolari pe baril.

Petrolul ar putea arunca economia globală într-o nouă recesiune CITEȘTE ȘI Petrolul ar putea arunca economia globală într-o nouă recesiune

Tendința este confirmată și de reprezentanții companiilor din domeniu. “Majoritatea lumii este probabil surprinsă de nivelul la care a ajuns petrolul. Însă el s-ar putea deprecia în continuare, ca urmare a nivelului la care au ajuns incertitudinile pe această piață”, susține CEO-ul Statoil ASA, citat de Bloomberg.

Petrolul a înregistrat în ultimii doi ani cea mai mare depreciere din istorie și ca urmare a diminuării influenței cartelului statelor exportatoare de petrol, OPEC, care de altfel a renunțat și la plafonarea producției pentru prima dată în istoria sa.

În plus, depozitele de țiței din SUA se află la un nivel extrem de ridicat, cu 100 de milioane de barili peste media rezervelor din ultimii 5 ani.

Joi, țițeiul WTI cu livrare în februarie a pierdut până la ora 12 (ora României) 1,87 dolari, ajungând la 32,84 dolari, nivel nemaiînregistrat de pe 29 decembrie 2003. Și asta după ce în ultimele trei zile, WTI se depreciase cu alte 8,3 procente.

Brent-ul cu livrare în februarie a pierdut la rândul său joi 2,07 dolari, tranzacționându-se la aceeași oră pe bursa londoneză ICE Futures Europe la un nivel de 32,16 dolari pe baril. Miercuri, Brent se depreciase cu 6%, încheind ziua la 34,23 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 2004.

În urma ultimelor evoluții din China, Banca Mondială și-a revizuit previziunile privind creșterea economică globală din 2016, de la 3,3% la 2,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
wti
recesiune
supraproducție
cerere