Petrolul Brent a depășit cotația de 50 $/baril pentru prima dată în ultimele șase luni

Petrolul Brent a depășit cotația de 50 $/baril pentru prima dată în ultimele șase luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 mai 2016

Prețul petrolului Brent, de referință pe piața globală, a depășit nivelul de 50 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimele șase luni, ca urmare a reducerii stocurilor din Statele Unite, care a antrenat o accelerare a mișcării de apreciere a țițeiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cotațiile futures ale țițeiului Bent s-au majorat cu 0,8% pe piața londoneză, atingând cel mai mare preț din cursul unei ședințe de tranzacționare, după ce, în cele două ședințe precedente, se apreciase cu 2,9%.

Potrivit Bloomberg, stocurile de țiței din Statele Unite au scăzut săptămâna trecută cu 4,23 milioane barili, mult peste estimările pieței, care se aștepta la o scădere de 2 milioane de barili.

În plus, atacurile din Nigeria au redus producția statului african la minimul ultimilor 20 de ani, iar Venezuela are probleme să-și mențină nivelul producției ca urmare a raționalizării furnizării de energie electrică. Canada, la rândul său, de-abia se pregătește să repornească producția de petrol stopată de incendiile apărute în ultimul timp.

Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 80% din ianuarie, lună în care a atins cel mai redus nivel din ultimii 13 ani.

Petrolul Brent cu livrare în iulie s-a majorat cu 39 de cenți, ajungând la 50,13 dolari pe baril pe bursa londoneză ICE Futures Europe, iar joi, la ora 07:40 (ora României), se tranzacționa la un nivel de 50,09 dolari pe baril. Miercuri, Brent-ul se apreciase cu 1,13 dolari, încheind ziua la un nivel de 49,74 dolari pe baril.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) a câștigat, la rândul său, 37 de cenți, ajungând, joi, la 49,93 dolari pe baril. Miercuri, WTI se apreciase cu 94 cenți, încheind ziua la 49,56 dolari pe baril. Prețul WTI este cu aproximativ 90% mai ridicat decât cel minim atins în luna februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret petrol
brent
wti
stocuri
sua