Petrolul Brent se menține peste pragul de 40 dolari/baril, în pofida datelor economice slabe din China

Petrolul Brent se menține peste pragul de 40 dolari/baril, în pofida datelor economice slabe din China
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 mar 2016

Cotațiile "aurului negru" au revenit pe scădere marți, pe fondul datelor dezamăgitoare privind comerțul internațional al Chinei, însă petrolul Brent se menține peste pragul de 40 dolari/baril atins luni seara, după ce mai mulți producători și-au exprimat sprijinul pentru măsuri menite să stabilizeze piețele.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul petrolului Brent cu livrare în luna mai a crescut cu peste 5,5% luni și a închis la 40,84 dolari/baril, cea mai ridicată cotație de la începutul lunii decembrie.

În jurul orei 11:40 marți, petrolul Brent se tranzacționa la 40,60 dolari/baril, în scădere cu 0,6% față de referință. Petrolul WTI cu livrare în aprilie era în coborâre cu 0,55%, la 37,69 dolari/baril.

Comerțul internațional al Chinei a avut o evoluție cu mult sub așteptările economiștilor în februarie, scrie Reuters. Exporturile Chinei au coborât cu 25,4% raportat la aceeași lună din 2015, procentaj dublu față de estimările analiștilor, în timp ce importurile s-au redus cu 13,8%, înregistrând a 16-a scădere consecutivă. Declinul exporturilor a fost cel mai mare începând cu mai 2009, însă a survenit pe fondul reducerii semnificative a activității companiilor în timpul festivităților pentru Anul Nou Lunar.

Vânzările de țiței ale Iranului vor ajunge \ CITEȘTE ȘI Vânzările de țiței ale Iranului vor ajunge "curând" la două milioane de barili pe zi

Vânzările de  automobile, un indicator important în ceea ce privește evoluția cererii pentru carburanți, au scăzut cu 3,7%, până la 1,37 milioane de unități.

"Este un început de an slab pentru comerț", a spus Zhang Yongjun, senior economist la Centrul chinez pentru Schimburi Economice Internaționale.

Pe de altă parte, importurile de țiței în China au crescut cu 19,1% în februarie raportat la luna precedentă. Al doilea mare consumator de petrol la nivel global a importat luna trecută 31,8 milioane de barili, echivalentul a aproximativ 8 milioane de barili/zi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
cotatii
evolutie
china
exporturi
comert