Petrolul crește, pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu

Petrolul crește, pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 oct 2023

Cotațiile petrolului cresc în tranzacțiile de vineri, revenindu-și de la minimele ultimelor două săptămâni atinse ieri, după ce avioane de război americane au bombardat ținte iraniene în Siria, amplificând tensiunile în Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SUA au efectuat lovituri aeriene care au vizat două instalații care au legătură cu milițiile susținute de Iran în estul Siriei, potrivit unei declarații a secretarului apărării Lloyd Austin, după o serie de atacuri cu drone și rachete împotriva forțelor americane din regiune, scrie News.ro.

În jurul orei 14:00 (ora României), petrolul Brent cu livrare în decembrie era cotat la 89,81 dolari/baril pe bursa ICE Futures de la Londra, cu 2,14% peste referința de joi. La New York, petrolul West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționa la 84,92 dolari/baril, în creștere cu 2,1% față de referință.

ULTIMA ORĂ După aproape 20 de ani: Guvernul crește redevențele petroliere și cu peste 28%. A renunțat la ideea indexării anuale cu inflația și nu mai negociază nimic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După aproape 20 de ani: Guvernul crește redevențele petroliere și cu peste 28%. A renunțat la ideea indexării anuale cu inflația și nu mai negociază nimic

Ambele sortimente au închis tranzacțiile de joi la cel mai redus nivel începând cu 12 octombrie.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat, într-o notă citată de Reuters, că și-au menținut prognoza privind prețul petrolului Brent pentru primul trimestru al anului 2024 la 95 de dolari pe baril, dar au avertizat că scăderea exporturilor iraniene ar putea determina creșterea prețurilor cu 5%.

Prețurile ar putea crește cu 20% în scenariul, mai puțin probabil, al unei întreruperi a comerțului prin Strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează 17% din producția mondială de petrol, potrivit băncii americane.

Între timp, estimările privind cererea de petrol rămân precaute.

"Rămâne de văzut dacă piețele energetice în ansamblu pot continua să ignore aceste pietre de moară de la gâtul creșterii economice, deoarece acestea vor continua să bântuie conștiința suitei petroliere pentru o perioadă de timp", a comentat John Evans, analist la brokerul de petrol PVM Oil.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
conflict orientul mijlociu
tensiuni geopolitice