Petrolul crește puternic luni, susținut de deprecierea dolarului și de suspendarea livrărilor din Nigeria

Petrolul crește puternic luni, susținut de deprecierea dolarului și de suspendarea livrărilor din Nigeria
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 iun 2016

Cotațiile petrolului au început săptămâna în creștere puternică, susținute de deprecierea dolarului și de întreruperile în aprovizionarea cu petrol din Nigeria cauzate de atacuri ale militanților, însă avansul este limitat de datele care indică o revenire a producției în SUA, relatează MarketWatch și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 17:00, petrolul Brent era în creștere cu 2,1%, la 50,70 dolari/baril, în timp ce petrolul WTI avansa cu 2,3%, la 49,73 dolari/baril.

Potrivit traderilor, prețurile petrolului sunt sprijinite de deprecierea dolarului american, care a scăzut abrupt vineri pe fondul datelor slabe privind piața muncii din SUA. Economia americană a creat doar 38.000 de noi locuri de muncă în mai, cele mai puține din ultimii aproape șase ani, ceea ce reduce probabilitatea ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda luna aceasta.

Creșterea cotațiilor este susținută și de întreruperile în aprovizionarea cu petrol din Nigeria, unde atacurile militanților asupra instalațiilor petroliere au cauzat scăderea producției la cel mai redus nivel din ultimii peste 20 de ani. Ministrul nigerian al Petrolului, Emmanuel Ibe Kachikwu, a declarat săptămâna trecută că a discutat cu reprezentanți ai militanților în vederea prevenirii unor noi atacuri.

Profitul Hidroelectrica a scăzut cu peste 14% în primul trimestru, la 345 milioane lei CITEȘTE ȘI Profitul Hidroelectrica a scăzut cu peste 14% în primul trimestru, la 345 milioane lei

Scăderile de producție din Nigeria și Libia au fost compensate până acum de creșterea livrărilor de petrol dinspre statele din Orientul Mijlociu, în special Iran.

Pe de altă parte, datele care indică o revenire a activității de foraj în SUA limitează avansul cotațiilor. Potrivit unui raport prezentat vineri de Baker Hughes, numărul sondelor active pe piața americană a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în aproape trei luni, în condițiile în care scumpirea petrolului din ultimele săptămâni a determinat mai multe companii să majoreze producția.

Dacă trendul va continua, analiștii avertizează că prețul petrolului ar putea să se prăbușească din nou, pe măsură ce oferta depășește cererea.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
brent
cotatii
nigeria
aprovizionare
atacuri