Petrolul crește, susținut de speranța că Iranul va participa la plafonarea producției mondiale

Petrolul crește, susținut de speranța că Iranul va participa la plafonarea producției mondiale
scris 23 aug 2016

Cotațiile petrolului au revenit pe creștere în urma informațiilor publicate de Reuters, potrivit cărora Iranul s-ar putea alătura producătorilor din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care doresc plafonarea producției. Anterior acestor informații, petrolul înregistra scăderi, influențat de temerile legate de majorarea producției de petrol la nivel mondial.

În jurul orei 18:40, cotațiile petrolului avansau cu peste 1%.

Iran, al treilea mare producător de petrol din OPEC, și-a majorat producția începând din ianuarie, când sancțiunile impuse de statele occidentale, din cauza programului său nuclear, au fost ridicate.

Subscrierile RCA continuă să crească la 6 luni, ridicate de numărul mai mare de contracte, dar și de scumpirea polițelor CITEȘTE ȘI Subscrierile RCA continuă să crească la 6 luni, ridicate de numărul mai mare de contracte, dar și de scumpirea polițelor

Membrii OPEC se vor reuni luna viitoare în Algeria, existând speranțe că, la această întâlnire, s-ar putea ajunge și la un acord de plafonare a producției. Potrivit unei surse din cartel, Iranul a anunțat că va lua parte la reuniune.

Deși oficialii iranieni nu au anunțat încă dacă doresc să ia parte la un eventual efort comun de limitare a producției de petrol în scopul susținerii prețurilor, Teheranul pare deschis în legătură cu această idee, spun surse din industria petrolieră și OPEC, citate de Reuters.

”Iranul ajunge în curând la nivelul producției dinaintea impunerii sancțiunilor și atunci poate coopera cu ceilalți”, a afirmat o sursă apropiată situației.

Iranul a fost principala cauză pentru care, o întâlnire a marilor producători de petrol organizată în aprilie la Doha (Quatar), cu scopul de a discuta o posibilă înghețare a producție, s-a finalizat cu un eșec. Iranul a refuzat să participe la întâlnire, iar Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a refuzat să semneze un acord de plafonare a producției, fără ca ceilalți mari producători, inclusiv Iran, să facă același lucru.

Petrolul înregistrase scăderi luni și în prima parte a ședinței de astăzi, în conidițiile în care investitorii și-au marcat profiturile după avansul de săptămâna trecută, când barilul petrol a revenit peste prețul de 50 dolari, pentru prima dată de la începutul lunii iulie. Petrolul a fost afectat și de temerile legate de majorare producției. Potrivit Bloomberg, Irak, al doilea mare producător din OPEC, va majora exporturile începând cu această săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
iran
brent
wti
algeria
arabia saudita
titei