Banca centrală a Turciei a redus din nou dobânzile, în pofida riscului de retrogradare a ratingurilor

Banca centrală a Turciei a redus din nou dobânzile, în pofida riscului de retrogradare a ratingurilor
scris 23 aug 2016

Banca centrală a Turciei a redus din nou dobânzile marți, pentru a șasea lună consecutiv, în pofida inflației ridicate și a riscului de retrogradare a ratingurilor de către agențiile de evaluare financiară, transmite Reuters.

Banca centrală a redus dobânda de refinanțare overnight cu 0,25 puncte procentuale, la 8,5%. Dobândă de refinanțare pe o săptămână a fost lăsată la nivelul de 7,5%, scrie News.ro.

Majoritatea analiștilor intervievați de Reuters au anticipat că dobânda overnight va fi redusă cu 0,25 puncte procentuale.

Președintele Tayyip Erdogan, care vrea ca economia să fie susținută mai mult de consum, a cerut în repetate rânduri ca dobânzile să fie reduse pentru a facilita accesul la credite.

El a recomandat băncilor comerciale în această lună, după tentativa de lovitură de stat, că nu ar trebui să perceapă dobânzi mari, el avertizând că vor fi luate măsuri împotriva celor care ”vor merge într-o direcție greșită”.

Septimiu Postelnicu este noul șef al Diviziei de Retail din cadrul UniCredit Bank CITEȘTE ȘI Septimiu Postelnicu este noul șef al Diviziei de Retail din cadrul UniCredit Bank

Tentativa de puci din 15 iulie și urmările sale au sporit incertitudinile pentru investitori, iar lira turcească s-a depreciat la un nivel record față de dolar, dar ulterior moneda și-a revenit într-o anumită măsură.

Agenția Fitch a redus vineri perspectiva ratingului Turciei de la stabilă la negativă, în timp ce Moody’s a anunțat pe 18 iulie că pune ratingul țării sub supraveghere, în vederea unei posibile retrogradări în categoria junk, nerecomandată investițiilor.

Prețurile de consum din Turcia au crescut în iulie cu 8,79%, față de aceeași perioadă a anului trecut, după un avans de 7,64% în iunie, indicatorul fiind peste estimarea de sfârșit de an a băncii centrale, de 7,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala a turciei
dobanzi