Petrolul, salt săptămânal de peste 10%

Petrolul, salt săptămânal de peste 10%
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 iun 2020

Cotațiile petrolului se îndreaptă spre un avans săptămânal de peste 10%, în contextul reluării graduale a activității economice și al optimismului privind reducerile de producție ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Vineri, cotațiile cresc cu circa 3%, după ce OPEC+ și-a asumat o respectare mai strictă a tăierilor de producție agreate.

România rămâne statul UE cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice CITEȘTE ȘI România rămâne statul UE cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice

Irakul și Kazahstanul, cu un grad de conformare slab, au prezentat deja un plan pentru a se apropia de cotele agreate. Celelalte state care nu au respectat reducerile stabilite trebuie să prezinte, până pe 22 iunie, un plan cu modul în care vor compensa nerespectarea limitelor de producție, potrivit Comitetului Ministerial de monitorizare a implementării acordului.

"Gradul de conformare a fost deja peste cel anticipat de partcipanții din piață, iar un nivel și mai bun pare că poate fi atins", a declarat Paola Rodriguez Masiu, analist senior la Rystad Energy, citată de MarketWatch.

Vineri, contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în august sunt în urcare cu 2,7%. Contractele futures pentru West Texas Intermediate (cu livrare în iulie), de referință în SUA, cresc cu 3,3%.

Luna aceasta, OPEC și aliații săi au agreat prelungirea cu o lună a termenului la care expiră acordul de reducere a producției.

OPEC+ convenise, în aprilie, o scădere "istorică" a producție pentru a susține prețurile, după o prăbușire a cotațiilor pe fondul pandemiei de Covid-19 și al unui "război al prețurilor" între Rusia și Arabia Saudită. Acordul urma să expire la finele lunii iunie.

Reducerea producției a fost agreată la 9,7 milioane de barili pe zi, din care o tăiere de circa 6 milioane de barili pe zi a fost asumată OPEC.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
crude
brent
cotatii
pret petrol
opec
coronavirus