Petrolul scade pe fondul aprecierii dolarului și a temerilor legate de producția din SUA

Petrolul scade pe fondul aprecierii dolarului și a temerilor legate de producția din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 ian 2017

Cotațiile petrolului scad miercuri cu peste 1% din cauza temerilor legate de majorarea producției în SUA și a aprecierii dolarului. Declinul prețurilor este în pofida faptului că  Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a publicat astăzi un raport, în care menționează că statele membre ale cartelului au redus producția, luna trecută, cu 221.000 de barili pe zi, la 33,08 milioane de barili.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele din raportul OPEC sunt diferite de cele publicate de Reuters la începutul lunii, pe baza unui sondaj, care indicau însă tot o scădere a producției OPEC în decembrie.

În noiembrie, OPEC a  convenit tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. În decembrie, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. 

Investitorii se tem că majorarea producției în SUA ar putea submina eforturile OPEC de a reduce producția.

BP trimite aproape 3 milioane de barili de petrol american în Asia, într-o operațiune în premieră CITEȘTE ȘI BP trimite aproape 3 milioane de barili de petrol american în Asia, într-o operațiune în premieră

Marți, Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a avertizat, într-un raport, că estimează, pentru luna viitoare, creșterea producției  din formațiuni de șisturi bituminoase din SUA cu 41.000 de barili pe zi, la 4,75 milioane de barili pe zi. Majorarea producției ar veni după trei luni de declin. Datele revizuite pentru luna aceasta, publicate tot marți, indică o producție din șisturi bituminoase de 4,71 milioane de bari pe zi, peste estimărea inițială de 4,54 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă totuși un declin față de luna decembrie.

În raportul publicat astăzi de OPEC, organizația estimează că producția din afara cartelului va crește cu 120.000 de barili pe zi anul acesta, comparativ cu o creștere de 300.000 de barili pe zi estimată anterior. Creșterea mai lentă a producției ar urma să se datoreze acordului de reducere a producției cu 600.000 de barili pe zi convenit de mai multe state din afara OPEC, printre care și Rusia.

Petrolul Brent, de referință pe piața globală, este în scădere cu 1,4%,  la 54,7 dolari pe baril, în timp de referința de pe piața americană, West Texas Intermediate (WTI) înregistrează un declin de 1,6%, la 51,7 dolari pe baril.

Scăderea cotațiilor petrolului reflectă, pe lângă îngrijorările legate de producția din SUA, și aprecierea dolarului. Bloomberg Dollar Index, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș de valute, era în urcare cu circa 0,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
sua
productie
cotatii
dolar
acord
situri
bituminoase
petrol