PKN Orlen, cea mai mare rafinărie din Polonia, ar fi avansat o ofertă pentru cumpărarea participației companiei austriece OMV în Petrom. Polonia vrea să creeze un grup energetic puternic

PKN Orlen, cea mai mare rafinărie din Polonia, ar fi avansat o ofertă pentru cumpărarea participației companiei austriece OMV în Petrom. Polonia vrea să creeze un grup energetic puternic
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 28 oct 2021

Compania poloneză KPN Orlen ar fi avansat o ofertă pentru cumpărarea participației companiei austriece OMV în Petrom, conform cotidianului austriac Kurier, care citează surse din interiorul OMV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMV deține pachetul majoritar, de 51%, din Petrom.

În 2004, la momentul privatizării, Orlen a concurat pentru Petrom.

PKN Orlen, controlat de stat, este cea mai mare companie de rafinare din Polonia. Rafinăriile care aparțin grupului PKN Orlen primesc în prezent țiței din Arabia Saudită și Rusia.

Trezoreria Statului este cel mai mare acționar al companiei, listată la Bursa de la Varșovia, deținând 27,5% din Orlen.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Cotidianul austriac arată că KPN Orlen a licitat și pentru achiziționarea stațiilor de alimentare OMV din Germania.

UPDATE ora 16.24 Robert Śleszyński, director M&A la PKN Orlen, susține că România a fost întotdeauna interesantă pentru Orlen din perspectivă geografică și din potențial de piață, astfel că grupul polonez urmărește potențialele oportunități de pe piața românească, dar nu vorbește cu OMV despre Petrom.

OMV și Orlen au mai perfectat anterior o afacere, polonezii cumpărând, în 2016, prin Unipetrol, 68 de benzinării din Cehia ale austriecilor.

Profit.ro a anunțat anterior că KPN Orlen explorează oportunități de extindere pe piețele din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Polonezii au venit atunci la București pentru o discuție cu șeful Guvernului.

În vara anului trecut,, Polonia a prezentat planurile ce prevăd fuziunea a patru din cele mai mari grupuri energetice ale țării, Guvernul sperând să creeze un jucător capabil să concureze pe piețele internaționale de petrol, gaze și electricitate.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Potrivit unor surse poloneze, gigantul energetic din industria de petrol și gaze PGNiG, majoritar de stat, ar putea fi, la rândul său, implicată într-o posibilă afacere de preluare a Petrom.

În iulie a fost relatat că OMV ar putea renunța la acțiunile pe care le deține la compania românească Petrom, iar acestea ar putea ajunge la rușii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL.

În aprilie era relatat că OMV discută o posibilă vânzare a Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
omv
austria