Premierul Ciolacu: I-am cerut șefului OMV să închidem amiabil litigiile

Premierul Ciolacu: I-am cerut șefului OMV să închidem amiabil litigiile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 sep 2023

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că i-a solicitat CEO-ului grupului austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, închiderea pe cale amiabilă a litigiilor cu statul român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ciolacu are programată astăzi o întâlnire la Palatul Victoria cu Alfred Stern, șeful OMV AG, și Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom. La întâlnire vor participa și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, precum și vicepremierul Marian Neacșu.

Undă verde: Marcos Provit, cu farmacii sub brandul Evofarm și având în spate CVI, preia 22 de farmacii CITEȘTE ȘI Undă verde: Marcos Provit, cu farmacii sub brandul Evofarm și având în spate CVI, preia 22 de farmacii

Premierul și liderul PSD a fost întrebat de presă, în perspectiva întâlnirii, dacă va accepta o ″rescriere″ a Legii offshore.

Nu știu ce au... Este o solicitare din partea dânșilor, să mă văd și eu, și domnul președinte al Senatului, nu cred că o să vină cu... Eu știu că este o Lege a offshore-ului, asumată de către noi. Există niște litigii și președintelui OMV i-am solicitat să încercăm pe cale amiabilă să închidem acele litigii pe care le avem, pe care OMV le are cu statul român și cred că o să fie pe agenda de discuții, cel puțin eu o să am această discuție″, a fost răspunsul lui Ciolacu.

România va prelungi cu 30 de zile interdicția importului de cereale ucrainene. Premierul Ciolacu va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun CITEȘTE ȘI România va prelungi cu 30 de zile interdicția importului de cereale ucrainene. Premierul Ciolacu va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun

OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român, prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, prevăzut de Legea offshore.

În iunie, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat că dezvoltarea celui mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, pentru care decizia finală de investiție fusese anunțată cu 2 zile înainte de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz, va continua așa cum este programată și nu va fi afectată de procesul de arbitraj.

FMI vine la București CITEȘTE ȘI FMI vine la București

De când s-a aprobat Legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte. Am cerut clarificări legate de diferențele între Legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este articolul 21 (prin care Guvernul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru unele cantități de gaze – n.r.). Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi afectat deloc”, a spus atunci Verchere.

OMV AG are litigii arbitrale cu statul român și în privința costurilor istorice de mediu, de dinainte de privatizarea din 2004 a OMV Petrom, nedecontate de autoritățile de la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
litigii omv petrom romania
legea offshore
gaze naturale marea neagră
ciolacu omv