Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice

Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 mar 2018

Presa elenă speculează că Uniunea Europeană și Statele Unite sprijină din rațiuni geopolitice oferta consorțiului format din compania spaniolă Regasificadora del Noroeste (Reganosa) și operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor naturale Transgaz de preluare a omologului grec DESFA, motivul fiind că o eventuală victorie a acestuia ar crește șansele de reducere a dependenței Europei de importurile de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Intrarea instituției financiare internaționale Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unde cei mai mari acționari sunt SUA și UE, în consorțiul Transgaz-Reganosa transmite un mesaj clar de la Bruxelles și Washington în favoarea companiei românești, Transgaz fiind determinantă pentru dezvoltarea coridorului vertical de interconectare a sistemelor de gaze din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia, care ar asigura transportul gazelor naturale extrase din regiunea Mării Caspice către Europa Centrală, scrie publicația greacă Ekathimerini.

Dezvoltarea acestui coridor ar întări sursele alternative de aprovizionare cu gaze ale Europei, ocolind Rusia, arată sursa citată.

Facebook urmărește utilizatorii și prin alte aplicații, nu doar prin propriile produse CITEȘTE ȘI Facebook urmărește utilizatorii și prin alte aplicații, nu doar prin propriile produse

Un alt argument pentru acest scenariu este, potrivit Ekathimerini, amânarea deschiderii ofertelor depuse pentru privatizarea DESFA, care ar fi trebuit inițial să aibă loc pe 16 februarie, dar a fost amânată. Consorțiul Transgaz-Reganosa-BERD a depus oferta angajată pentru participația de 66% din capitalul DESFA scoasă la vânzare de statul elen pe 19 februarie. Rezultatul licitației ar urma să fie anunțat săptămâna aceasta.

"Board-ul BERD a luat decizia de a lua parte la competiție cu doar câteva ore înainte de deadline-ul de depunere a ofertelor angajante, schimbând radical datele problemei și transmițând mesajul clar că oferta Transgaz-Reganosa este sprijinită de SUA. Transgaz este operatorul sistemului de gaze al României, care joacă un rol-cheie în dezvoltarea interconectării infrastructurilor de gaze ale țărilor din centrul și sud-estul Europei. De fapt, sprijină implementarea așa-numitului coridor vertical care ar uni sistemele de transport de gaze din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia și ar asigura transportul către Europa Centrală al gazelor naturale extrase din regiunea Mării Caspice, dar și din alte surse, cum ar fi gazele naturale lichefiate provenite din SUA și pentru care americanii caută modalități de a le vinde pe piețele europene", scrie publicația greacă, citând surse la curent cu derularea procesului de privatizare a DESFA.

Potrivit acesteia, până la implicarea BERD de partea consorțiului Transgaz-Reganosa, asocierea rivală, formată din companiile Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia) părea favoritul absolut al competiției. Cele trei sunt și acționarii principali ai consorțiului care dezvoltă proiectul de gazoduct internațional TAP.

Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni

Ekathimerini adaugă că Transgaz a primit deja finanțări de la Comisia Europeană și de la BERD pentru construcția secțiunii românești a conductei internaționale BRUA.

Rezultatul licitației de privatizare a DESFA ar urma să fie anunțat săptămâna aceasta. Procedura stabilită de autoritățile de la Atena prevede că oferta de pe primul loc va fi automat declarată câștigătoare dacă va fi mai mare cu 15% decât cea de pe locul secund. În cazul în care diferența va fi de sub 15%, va exista o a doua rundă de ofertare.

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată, pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale. Câteva luni mai târziu, Transgaz a anunțat că a semnat un acord cu Reganosa, reintrând astfel în competiția pentru preluarea companiei elene.

Tarom estimează că intră pe profit din acest an, după 10 ani de pierderi CITEȘTE ȘI Tarom estimează că intră pe profit din acest an, după 10 ani de pierderi

Potrivit strategiei de investiții pentru 2018-2020, Transgaz va folosi parte din bugetul de investiții în valoare totală de peste 6 miliarde de lei pentru a finanța eventuala parte care îi va reveni din pachetul de 66% de acțiuni DESFA.

DESFA este operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din Grecia, asigurând transportul gazelor dinspre Bulgaria și Turcia. În 2016, compania greacă a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro, având active fixe de 1,3 miliarde euro și controlând rețeaua de gaze din Grecia.

Transgaz a câștigat recent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni. Acesta fusese scos la privatizare pentru 180 de milioane de lei moldovenești (circa 41 milioane lei românești sau 9 milioane euro) și cu obligația realizării de investiții de 93 milioane euro în următorii 2 ani, sumă echivalentă cu valoarea proiectului de extindere până la Chișinău a conductei Iași-Ungheni și de majorare a capacității de transport a acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
reganosa
desfa
berd
gaze naturale
gazprom
rusia gaze naturale
sua
ue