Prețul energiei tranzacționate pentru 2023, de 4-8 ori peste cele plafonate. Valoarea contractelor semnate de Enel și Nuclearelectrica

Prețul energiei tranzacționate pentru 2023, de 4-8 ori peste cele plafonate. Valoarea contractelor semnate de Enel și Nuclearelectrica
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 aug 2022

Prețul energiei electrice cu furnizare în cursul întreg anului viitor, tranzacționată în luna iulie pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC), administrată de OPCOM, s-a situat puțin peste nivelul de 1.950 lei/MWh, preț de aproape 8 ori peste cel plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum sub 100 KWh/lună. Unul dintre furnizorii care au achiziționat energie la aceste prețuri a fost Enel Energie Muntenia SA, vânzătorul fiind Nuclearelectrica.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În urma noii tranzacții dintre cele 2 companii, valoarea cumulată a tranzacțiilor încheiate de Nuclearelectrica cu Enel Energie Muntenia a depășit valoarea de 10% din cifra de afaceri netă a operatorului centralei nucleare de la Cernavodă aferentă anului financiar 2021, de aproximativ 3,2 miliarde lei.

Gazprom nu se mai ascunde și anunță: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1, blocată în Germania, este ”imposibilă”, din cauza sancțiunilor CITEȘTE ȘI Gazprom nu se mai ascunde și anunță: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1, blocată în Germania, este ”imposibilă”, din cauza sancțiunilor

Până la începutul lunii august, între cele 2 companii fuseseră încheiate tranzacții în valoare de 869,8 milioane lei, echivalând cu 27% din cifra de afaceri a Nuclearelectrica pe 2021.

În prezent, prețul final al energiei electrice este plafonat la 0,68 lei/KWh (din care 0,25 lei/KWh (prețul energiei marfă, restul fiind tarife, taxe și TVA) în cazul consumatorilor casnici cu consum lunar mai redus de 100 KWh, la 0,8 lei (din care 0,34 lei/KWh - prețul energiei marfă) în cazul consumatorilor casnici cu consum lunar între 100 și 300 KWh și de 1 leu/KWh (din care 0,51 lei/KWh prețul energiei marfă) în cazul consumatorilor non-casnici.

Prețul plătit de furnizori, între care și Enel, pentru energia care urmează a fi furnizată clienților în 2023 este de 8 ori mai ridicat decât cel plafonat pentru consumatorii casnici cu consum lunar de sub 100 KWh, de aproape 6 ori mai mare decât cel plafonat pentru consumatorii casnici cu consum lunar între 100 și 300 KWh și de 4 ori peste cel plafonat pentru non-casnici.

Iar prețurile pentru energie furnizată în lunile de iarnă (ultimele 2 luni ale acestui an și primele 2 luni ale anului viitor) de pe PC-OTC sunt și mai ridicate, de peste 2600 lei/MWh. Ultima tranzacție cu energie cu livrare în luna februarie 2023 a fost încheiată pe 3 august la un preț de 2.660 lei/MWh.

O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana CITEȘTE ȘI O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana

Plafonarea este impusă de Guvern până pe 31 martie 2023, ceea ce înseamnă că diferența de preț pentru lunile de iarnă, de 2,1-2,35 lei/KWh, trebuie achitată de la buget furnizorilor. Cu alte cuvinte, în această iarnă, consumatorii achită 10-20% din prețul energiei marfă, restul fiind acoperit de la buget, din impozitarea producătorilor, majoritatea de stat, cu 80% pe diferența dintre un prețul realizat și cel stabilit de Executiv.

Guvernul se află într-o situație ingrată: fie renunță începând cu 31 martie la plafonare și compensare, iar prețurile finale vor crește de la 0,68-1 leu/KWh la peste 2,5 lei/KWh, fie prelungește aplicarea plafonării și compensării, cu implicații extrem de negative asupra deficitului bugetar, dar și a planurilor de investiții ale producătorilor de energie. Sau optează pentru protejarea doar a consumatorilor vulnerabili, ceilalți urmând a achita prețuri apropiate de cele de pe piața angro.

În prezent, ca urmare a faptului că achită aproape 2 lei pe KWh ce urmează a-l furniza clienților în 2023, ofertele concurențiale ale Enel au fost adaptate. Astfel, oferta Enel Fix Online valabilă până la 31 august e de 2,074 lei/KWh (prețul energiei marfă, la care se adaugă tarifele, taxele și TVA), dar cu un abonament de 0,49 lei/zi, iar oferta Enel Simplu Anual, fără abonament, este de 2,246 lei/KWh (prețul energiei marfă, la care se adaugă tarifele, taxele și TVA).

În luna iulie, potrivit datelor OPCOM, pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC) s-au tranzacționat 893,5 GWh la prețuri cuprinse între 1.675 lei (pe 5 iulie) și 2000 lei/MWh (pe 13 iulie), prețul mediu al lunii fiind de puțin peste 1950 lei/MWh. În total, furnizorii au de plătit pe cantitățile achiziționate pentru 2023 în luna iulie 1,746 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
opcom
enel
nuclearelectrica