Prețuri negative la gaze și electricitate în 3 state din SUA

Prețuri negative la gaze și electricitate în 3 state din SUA
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 mai 2024

Prețurile medii zilnice spot la electricitate și gaze naturale au coborât în teritoriu negativ în această săptămână în trei state din SUA, Tezas, California și Arizona, ca urmare a surplusului regional cauzat de intrarea în revizie a gazoductelor care transportă gaze din Bazinul Permian către Coasta Golfului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Și în România au fost înregistrate prețuri negative la energia electrică tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM, însă numai pe anumite intervale orare ale unor zile, prețurile medii zilnice fiind însă întotdeauna pozitive. La gaze, prețurile spot se situează în apropierea prețului reglementat stabilit de guvern, de 120 lei/MWh, deși acestea coborâseră și sub 100 lei/MWh înaintea anunțului păstrării politicii de control guvernamental al prețurilor.

TABEL Nouă ieftinire a carburanților. Prețul benzinei, peste cel al motorinei în toate stațiile Petrom din capitală CITEȘTE ȘI TABEL Nouă ieftinire a carburanților. Prețul benzinei, peste cel al motorinei în toate stațiile Petrom din capitală

Prețurile negative semnalează că într-o regiune se produce prea multă energie electrică sau gaz, raportate la consumul curent. Producătorii pot fie să reducă producția, să plătească furnizorii să le preia curentul sau gazul sau, dacă pot obține permisiunea autorităților, să “ardă” gazul excedentar.

De mai multe săptămâni, potrivit Reuters, traderii au avertizat că prețurile gazelor la hub-ul Waha din Vestul Texasului vor deveni negative odată cu intrarea în revizie a gazoductelor care transportă gazul de șist din Bazinul Permian din vestul Texasului către Coasta Golfului, gazoducte operat de Kinder Morgan.

Kinder Morgan le-a transmis clienților că intenționează să reducă debitele pe gazoductul Permian Highway în perioada 7-12 mai și pe conducta Gulf Coast Express în perioada 14-21 mai.

FOTO Primăria Capitalei începe să schimbe băncile din Cișmigiu. Plus coșurile de gunoi din Cișmigiu și Herăstrău CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Capitalei începe să schimbe băncile din Cișmigiu. Plus coșurile de gunoi din Cișmigiu și Herăstrău

Bazinul Permian este cel mai mare zăcământ de petrol și de gaze de șist din SUA.

Când prețurile țițeiului sunt relativ ridicate, așa cum au fost în ultimele săptămâni, producătorii sunt dispuși să suporte o pierdere din comercializarea gazelor, deoarece o pot acoperi din vânzările de petrol.

Prețurile negative ale gazului au împins în teritoriu negativ și prețurile la energie electrică, deoarece producătorii/traderii care nu pot transporta gazul către Coasta Golfului încearcă să transporte volume mai mare pe Coasta de Vest, ceea ce ajută la reducerea prețurilor la electricitate deja scăzute în California și Arizona, deoarece o mare parte din acel gaz ieftin este folosit pentru generarea de energie.

Clinicile dentare Dr. Leahu își schimbă brandul la 1 an după ce au fost cumpărate de Regina Maria. Noua denumire a clinicilor CITEȘTE ȘI Clinicile dentare Dr. Leahu își schimbă brandul la 1 an după ce au fost cumpărate de Regina Maria. Noua denumire a clinicilor

Prețurile la energie și gaze sunt în general scăzute primăvara, deoarece vremea blândă temperează atât cererea pentru încălzire, cât și pentru răcire. În plus, pe Coasta de Vest a SUA, vremea mai caldă de primăvară topește și zăpada din munți, sporind furnizarea de hidroenergie ieftină.

Prețurile pentru ziua următoare a gazelor la hub-ul Waha au scăzut la minimul ultimelor trei săptămâni (-2,72 dolari/mmBtu) pe 6 mai, de la +0,25 dolari/mmBtu pe 3 mai.

Prețul mediu al gazelor în hub-ul Waha a fost negativ în aprilie (-0,26 dolari), și poziitiv de la începutul anului (+0,94 dolari) și în 2023 (+1,82 dolari).

Early Game Ventures lansează al doilea fond de investiții CITEȘTE ȘI Early Game Ventures lansează al doilea fond de investiții

Prețul energiei pentru ziua următoare (PZU) de la hub-ul Palo Verde din Arizona a scăzut la un minim săptămânal de -2 dolari/MWh pe 6 mai, de la +11,75 dolari/MWh pe 3 mai.

În aprilie prețul mediu PZU de la Palo Verde a fost de de +1,48 dolari/MWh, cel mediu al acestui an a fost de +21,12 dolari/baril, iar cel din 2023, de +59,03 dolari/baril.

DOCUMENT Scăpat de grija ajutorului de stat pentru TAROM, Guvernul pregătește banii pentru companie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Scăpat de grija ajutorului de stat pentru TAROM, Guvernul pregătește banii pentru companie

Prețul energiei de pe piața pentru ziua următoare de pe platforma South Path-15 (SP-15) din California de Sud a scăzut la rândul său la un nivel minim săptămânal de -3,25 dolari/MWh pe 6 mai, de la +12,50 dolari/MWh pe 3 mai.

Prețul mediul din aprilie din California de sud a fost de -13 dolari/MWh, cel din acest an de +21,58 dolari/MWh, iar cel din 2023 de +59,86 dolari/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
gaze
elecricitate
sua
permian
texas
california
arizona