RECORD NEGATIV Cât vor plăti mâine producătorii români de electricitate pentru curentul livrat. În pofida unui consum redus, România va fi importator net de energie

RECORD NEGATIV Cât vor plăti mâine producătorii români de electricitate pentru curentul livrat. În pofida unui consum redus, România va fi importator net de energie

Sursa foto: Pogonici / dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 apr 2024

Producția ridicată de energie regenerabilă din vestul Europei de sâmbătă și consumul redus de weekend vor face ca, pe piața spot din România, prețul negativ al energiei electrice să atingă un nou record, de 273,4 lei/Wh. Acesta este prețul pe care producătorii îl vor achita furnizorilor pentru ca aceștia să le preia energia în intervalul orar 14-15.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De altfel, în nu mai puțin de 3 intervale orare, între 13 și 16, sâmbătă prețurile negative se vor situa peste 200 de lei/MWh.

Precedentul record negativ a fost înregistrat weekend-ul trecut și a fost de 142,39 lei/MWh.

FOTO ING - Anunț pentru clienții din România: Modificări de comisioane și noi metode de securitate la tranzacții. Unele servicii dispar CITEȘTE ȘI FOTO ING - Anunț pentru clienții din România: Modificări de comisioane și noi metode de securitate la tranzacții. Unele servicii dispar

În ultimele 2 săptămâni, România a înregistrat 23 de intervale orare cu prețuri negative, în timp ce tot anul trecut numărul total al acestui tip de ore a fost de 32.

În pofida unui consum redus, de weekend, în acele intervale orare, România va fi importator net de energie prin mecanismul european de interconectare, din vestul Europei (via Ungaria) intrând peste 2000 de MW orar, iar în Bulgaria fiind exportați 1.600 MW.

Asta înseamnă că, în pofida unei zile cu soare, mulți producători autohtoni, inclusiv regenerabili, vor fi nevoiți să-și limiteze producția, fie de algoritmul Euphemia, după care funcționează cuplarea piețelor spot din Europa, fie pentru a nu achita prețurile negative de pe piața pentru ziua următoare, sau, mai rău, pe cele de pe piața de echilibrare, care au sărit și de 10.000 de lei/MWh.

Profit.ro a anunțat că piața spot de energie din România (pe care se tranzacționează un procent de aproape 40% din energia consumată intern) a înregistrat anul trecut un număr record de 32 de ore cu prețuri negative la energie electrică, în care producătorii practic au plătit furnizorii să le preia energia.

Cifra din România a fost însă una redusă, la nivelul UE fiind înregistrate nu mai puțin de 6.470 ore cu prețuri negative, în creștere de peste 10 ori a numărului de ore cu astfel de prețuri din 2022.

VIDEO Cu sute de muncitori și utilaje, constructorii greci au adus trailere de mare tonaj pe Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Cu sute de muncitori și utilaje, constructorii greci au adus trailere de mare tonaj pe Autostrada Bucureștiului

Foarte probabil, România va înregistra în acest an o situație asemănătoare celei din Europa de anul trecut, când au fost înregistrate în unele state peste 400 de ore cu prețuri negative la energie și a început să apară fenomenul cunoscut în literatura de specialitate sub numele de “canibalizarea producătorilor”.

Prețurile negative sunt, în principal, dar nu numai, rezultatul integrării unui procent din ce în mai ridicat de surse de producție de energie regenerabilă în sistemele naționale.

La prima vedere, acestea par a fi favorabile consumatorilor finali și furnizorilor acestora, însă în realitate, ele sunt un semn al volatilității pieței, caracterizate de perioade cu “supraproducție” (când vremea e prietenoasă: soare și vânt din belșug) și perioade de “penurie” de energie (când sunt puse în funcțiune sursele mai scumpe de producție energie și se apelează la importuri).

Prețurile negative din România din ultimele zile sunt efectul producției ridicate de energie electrică regenerabilă din nord-vestul Europei, în special Germania.

Algoritmul Euphemia, după care funcționează cuplarea piețelor spot din Europa, a determinat reducerea energiei livrate de producătorii autohtoni. Acesta stabilește automat, în funcție de prețuri, sensul în care curge curentul, de la țara mai ieftină către cea mai scumpă.

FOTO Târgu Mureș - Biogazul rezultat din fermentarea nămolului, utilizat ca energie electrică și termică CITEȘTE ȘI FOTO Târgu Mureș - Biogazul rezultat din fermentarea nămolului, utilizat ca energie electrică și termică

Prețurile negative la energie înregistrate pe piața spot din România nu numai că nu vor scădea facturile clienților finali, ci ar putea chiar să le mărească, susține, într-o analiză, Agenția Energia Inteligentă (AEI).

În susținerea argumentației sale, AEI invocă scăderea consumului de energie în România, în special, a consumului industrial, care face ca producția de energie în timpul zilei și în weekend să fie excedentară, furnizorii români fiind forțați să exporte energia electrică la prețuri mici.

În plus, în ultimii 15 ani s-au dezvotat capacități de producere a energiei regenerabile fără sisteme de stocare, s-au dezvoltat sisteme de acumulare prin pompaj sau sisteme de producere a hidrogenului verde, care au determinat creșterea energiei electrice produsă exclusiv pe timpul zilei, care, dincolo de dificultățile tehnice și de management al sistemului, duce la costuri mai ridicate și implicit la prețuri mai mari în viitor,

Reducerea numărului de ore de funcționare a capacităților de producere a energiei securitare pe bază de cărbune și gaze, determină, la rândul său, creșterea costurilor cu energia securitară, care, în lipsa stocării, va avea o pondere tot mai importantă exclusiv în perioada de vârf de consum (costurile sunt determinate de numărul de ore de funcționare, reducerea acestora înseamnă costuri mai mari și implicit prețuri mai mari).

Reacția IKEA la acuzațiile de distrugere a pădurilor din România CITEȘTE ȘI Reacția IKEA la acuzațiile de distrugere a pădurilor din România

Pornirea - oprirea repetată și neplanificată a capacităților securitare determină, la rândul său, randamente scăzute și costuri ridicate pentru capacităților de producere a energiei securitare pe bază de cărbune și gaze.

Iar oprirea capacităților de producere a energiei regenerabile, sau funcționarea acestora cu prețuri zero și negative, determină în fapt, în timp creșterea costurilor cu energia regenerabilă în timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
spot
pret negativ
preturi negative
ue
regenerabile