Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 3%, în urma opririi producției la o exploatare din Libia

Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 3%, în urma opririi producției la o exploatare din Libia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 3% miercuri, după ce o întrerupere a activității la cel mai mare câmp petrolier al Libiei s-a adăugat la temerile că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea reduce livrările globale de petrol, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,44 dolari sau cu 3,2%, la 78,33 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,45 dolari, sau cu 3,5%, la 72,83 dolari pe baril, scrie News.ro.

Topul județelor cu cei mai mulți prosumatori din România. În primul rând trebuie să ai casă, în al doilea rând, să ai soare CITEȘTE ȘI Topul județelor cu cei mai mulți prosumatori din România. În primul rând trebuie să ai casă, în al doilea rând, să ai soare

Ambele valori de referință ale petrolului au crescut pentru prima dată în cinci zile și cel mai mult într-o singură zi de la jumătatea lunii noiembrie.

Oprirea  completă a producției la câmpul petrolier Sharara, din Libia, stat membru al OPEC, de 300.000 de barili pe zi (bpd), a fost determinată de niște acțiuni de protest.

”Închiderea Sharara se adaugă cu siguranță la creșterea prețurilor, în special pentru Brent”, a spus Viktor Katona, de la firma de analiză energetică Kpler, care a evaluat că întreruperea este probabil de scurtă durată.

Prețurile petrolului au crescut și din cauza atacurilor continue asupra navelor din Marea Roșie ale luptătorilor Houthi.

Grupul din Yemen susținut de Iran a declarat că ”a țintit” o navă container cu destinația Israel, la o zi după ce Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a declarat că rebelii Houthi au tras două rachete balistice antinavă în sudul Mării Roșii.

Israelul și-a intensificat bombardarea Fâșiei Gaza după ce războiul s-a extins în Liban, cu uciderea la Beirut a liderului adjunct al Hamas.

Israelul nu a confirmat nici nu a infirmat responsabilitatea.

FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv CITEȘTE ȘI FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv

Traderii de energie s-au îngrijorat că un conflict mai larg din Orientul Mijlociu ar putea închide căi navigabile cruciale, cum ar fi Marea Roșie și Golful Persic, pentru transportul petrolului și ar putea perturba fluxurile comerciale.

Amplificând incertitudinea din Orientul Mijlociu, două explozii au ucis peste 100 de persoane în Iran, stat membru al OPEC, și au rănit zeci de oameni la o ceremonie de comemorare a comandantului superior Qassem Soleimani, care a fost ucis de o dronă americană în 2020.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat că cooperarea și dialogul în cadrul alianței mai extinse a producătorilor de petrol OPEC+ vor continua, după ce Angola, membru OPEC, a anunțat luna trecută că va părăsi grupul.

OPEC+ include OPEC și aliați precum Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret