Prețurile petrolului scad puternic din cauza ofertei excedentare și a declinului burselor; petrolul Brent este la minimul ultimelor 14 luni

Prețurile petrolului scad puternic din cauza ofertei excedentare și a declinului burselor; petrolul Brent este la minimul ultimelor 14 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2018

Prețurile petrolului au scăzut marți pentru a treia ședință consecutiv, cu 4%, în urma datelor referitoare la creșterea stocurilor, a estimărilor privind producții record în Statele Unite și Rusia și a vânzărilor accentuate care au lor pe piețele de acțiuni, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cotația petrolului WTI, de referință pe piața americană, a coborât cu 2,04 dolari, respectiv cu 4,1%, la un minim de 47,84 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel atins după septembrie 2017, revenindu-și ulterior la 48,10 dolari pe baril, scrie News.ro.

Cotația petrolului Brent, de referință la Londra, a scăzut cu 2,41 dolari, respectiv cu 4%, la 57,20 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, fiind ulterior tranzacționat la circa 57,61 dolari pe baril, în coorâre cu 2 dolari.

Iohannis: Voi merge la ședințele de Guvern CITEȘTE ȘI Iohannis: Voi merge la ședințele de Guvern

Ambii indici de referință au scăzut cu peste 30% de la începutul lunii octombrie, din cauza creșterii stocurilor la nivel mondial.

”O mare parte a evoluției negative este provocată de vânzările care au loc pe piețele de capital, piețele din SUA și Asia fiind sub presiune”, a declarat Warren Patterson, analist la banca ING în Amsterdam.

OPEC și alți producători de petrol au convenit în această lună să reducă producția cu 1,2 milioane de barili pe zi, cantitate echivalentă cu peste 1% din cererea globală, pentru a susșine prețurile.

Reducerile vor intra în vigoare în ianuarie, iar între timp producția de petrol se află aproape de maxime record în Statele Unite, Rusia și Arabia Saudită, subminând prețurile spot.

Producția de petrol a Rusiei a atins în această lună un nivel record de 11,42 de milioane de barili pe zi, potrivit unei surse apropiate situației.

În Statele Unite, producția de petrol a șapte bazine de exploatări de șist urmează ca până la sfârșitul acestui an să atingă pentru prima oară peste 8 milioane de barili de petrol pe zi, a anunțat luni Administrația pentru Informații în Domeniul Energiei din SUA.

Stocurile centrului de stocare a petrolului din Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru contractele futures, au urcat cu peste 1 milion de barili, în perioada 11-14 decembrie, potrivit traderilor, care au citat date ale firmei de analiză a datelor Genscape.

Statele Unite au depășit Rusia și Arabia Saudită și au devenit cel mai mare producător de petrol din lume, cu o producție record de țiței, de 11,7 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent