Procurorii DIICOT refac ancheta în dosarul "Romgaz-Interagro”

Procurorii DIICOT refac ancheta în dosarul "Romgaz-Interagro”
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2016

Procurorii DIICOT refac ancheta în dosarul "Romgaz – Interagro”, după ce rechizitoriul prin care omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și alte persoane din conducerea companiei Interagro trebuiau să fie trimiși în judecată a fost infirmat înainte de a fi trimis în instanță, au declarat marți, pentru News.ro, surse judiciare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit surselor citate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vor relua actele procedurale în acest dosar și, în perioada următoare, vor chema persoanele vizate în cauză, pentru a le aduce la cunoștință acuzațiile și probele noi din cauza în care, inițial, faptele au vizat intervenții la Romgaz pentru ca firma Interagro să primească preferențial gaze la prețuri mici.

În luna martie, dosarul "Romgaz-Interagro” era aproape finalizat, după mai bine de trei ani de anchetă, de către procurorii DIICOT, care au chemat atunci persoanele vizate, le-au adus la cunoștință că au fost puse sub inculare și le-au prezentat materialul de urmărire penală, ultima etapă înaintea trimiterii cauzei în instanță.

Procurorii i-au chemat atunci la DIICOT pe Ioan Niculae, Adriean Videanu și pe președintele Interagro, Nicoleta Toncea. Patronul Interagro, Ioan Niculae, fusese pus sub inculpare pentru instigare la abuz în serviciu, sustragere de sub sechestru și spălare de bani, Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, iar Nicoleta Toncea, pentru spălare de bani și sustragere de sub sechestru.

Ioan Niculae este eliberat condiționat din 15 iulie, după ce a executat din aprilie 2015 o parte din pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD".

În dosarul “Romgaz-Interagro”, procurorii au început să facă cercetări după ce au documentat activitatea infracțională și au pus sub urmărire penală, în ianuarie 2012, 40 de persoane, printre care angajați cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și reprezentanții unor firme din București, între care și patronal Interagro, Ioan Niculae. Aceștia au fost acuzați de complot și subminarea economiei naționale, întrucât au pus în pericol sistemul energetic național, producând un prejudiciu de 126 de milioane de dolari SNGN Romgaz SA și bugetului de stat.

LISTA Cele mai profitabile companii de stat. Romgaz pe primul loc, Romsilva conduce la regii autonome CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai profitabile companii de stat. Romgaz pe primul loc, Romsilva conduce la regii autonome

După un an și opt luni, în septembrie 2013, DIICOT a cerut aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, pentru complot și subminarea economiei naționale. Tot atunci, DIICOT a cerut aviz și de la președintele României, în cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, pentru aceleași fapte.

Anchetatorii arătau că Videanu și Vosganian, când au fost miniștri ai Economiei, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz, unitate națională de interes strategic, în interesul firmei lui Niculae. Potrivit procurorilor, prin aceste intervenții ar fi fost acordate discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale doar din producția internă, fiind astfel produs un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Mai mult, Interagro nici nu ar fi putut benedicia de acele discounturi întrucât la acea dată avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al Romgaz.

“În cauză există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniștrilor Vosganian Varujan și Videanu Adriean, respectiv prin vânzarea  preferențială către SC Interagro SA a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA și Minsiterul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN Romgaz SA  în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României”, potrivit documentelor procurorilor.

Șeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a transmis, în 8 septembrie 2013, cererea de urmărire penală a lui Videanu, dar Senatul a respins, în 7 octombrie 2013, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

Videanu a fost pus atunci sub acuzare pentru complot și subminarea economiei naționale. De asemenea, procurorii au spus sub sechestru asigurător, până la concurența sumei de 277 de milioane de lei, patru imobile ale lui Videanu: trei apartamente din București, un alt apartament din Mamaia și un imobil din Snagov, județ Ilfov. Prin aceeași măsură au fost indisponibilizate toate sumele deținute în conturile deschise la două unități bancare pe numele lui Videanu, pe sumele datorate acestuia cu titlu de dividende de către două societăți comerciale, precum și pe 66.906 acțiuni deținute de fostul ministru la trei firme.

Doi ani mai târziu, în 2 februarie 2015, DIICOT a cerut din nou președintelui aviz pentru urmărirea penală a lui Videanu, de această dată pentru a-l pune sub acuzare și pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Solicitarea a fost avizată de președintele Klaus Iohannis, în 4 februarie 2015.

Procurorii au mai cerut atunci un nou aviz de la Senat pentru a putea începe urmărirea penală în cazul lui Varujan Vosganian, pentru aceleași fapte de care a fost acuzat și Videanu. Senatul a respins și de această dată, în 12 februarie 2015, solicitarea DIICOT.

Anchetatorii menționau că Romgaz a livrat Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (circa 500 de milioane de dolari), din care 270 de milioane de lei (aproximativ 92 de milioane de dolari) au fost doar reducerile comerciale acordate ilegal.

“Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC Interagro SA pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010”, arătau anchetatorii în documentele prin care au cerut aviz pentru urmărirea penală a celor doi foști miniștri.

Dosarul “Romgaz-Interagro” a fost instrumentat cu sprijinul Serviciului Român de Informații. 

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
romgaz
interagro