PROFIT ENERGY.FORUM Mureșan, E-INFRA (Nova Power&Gas): România ar trebui să se gândească la interconectări submarine în energie

PROFIT ENERGY.FORUM Mureșan, E-INFRA (Nova Power&Gas): România ar trebui să se gândească la interconectări submarine în energie
scris 9 oct 2020

Avansul tehnologic din domeniul rețelelor de energie și gaze permite în prezent interconectarea transfrontalieră submarină, iar România ar trebui să se gândească la interconexiuni de acest tip cu Turcia și cu alte țări din zona Mării Negre, pentru a deveni cu adevărat un hub energetic, a declarat, la Profit Energy.Forum, președintele E-INFRA (Nova Power&Gas), Teofil Mureșan.

"Vorbind despre capacitățile noastre de interconectare cu țările din jur, soluțiile tehnice din ultima vreme aduc un avantaj României prin faptul că ar putea fi spart acel așa-numit "con de umbră al Mării Negre". Rețelele de transport de energie și gaze și din alte domenii au fost realizate terestru, pentru că era mai accesibil, însă acum sunt soluții de interconectare cu rețele submarine, atât în energie, cât și în telecom, încât am putea să ne uităm la interconexiuni cu țări din zona Mării Negre, nu doar cu Turcia, ci și cu alte state. Lucrul acesta ar crea o capacitate de interconectare mult mai mare, ar reduce riscul tehnologic dat de investiții foarte mari în România și România ar putea într-adevăr să devină un hub energetic adevărat", a spus Mureșan. 

În România se discută din 2006 despre construirea unui cablu submarin care să interconecteze sistemul energetic național cu cel al Turciei, la acea dată investiția fiind estimată la circa jumătate de miliard de euro.   

Cele mai mari 700 de companii au generat aproape 45% din cifra de afaceri a tuturor companiilor nefinanciare din România în 2019 CITEȘTE ȘI Cele mai mari 700 de companii au generat aproape 45% din cifra de afaceri a tuturor companiilor nefinanciare din România în 2019

Teofil Mureșan a mai spus că este foarte clar mesajul marilor companii românești din energie de continuare a investițiilor, ba mai mult, de majorare a bugetelor de investiții pentru anii viitori, ele aliniindu-se în felul acesta efortului pe care economia românească trebuie să îl facă pentru a ieși din criza generată de pandemia COVID.

"Grupul nostru E-INFRA, implicat în proiecte de infrastructură în energie și telecom, va face același lucru. Prin compania Nova Power&Gas, pentru anul viitor am alocat un buget de investiții de trei ori mai mare decât anul acesta, în special în distribuții de gaz și centrale pe gaz. Sunt foarte multe locuri în energie în care se poate investi, rețele de distribuție și transport de electricitate și gaze, interconectări cu țările din jur și așa mai departe. Însă din experiență am învățat că cele trei faze ale unui proiect, respectiv finanțarea, alegerea celei mai bune soluții tehnice și implementarea, sunt la fel de importante. Iar atâta vreme cât proiectul nu e terminat, dus la capăt, pus în funcțiune, eu consider că este un eșec al proiectului și ar trebui să fim foarte atenți la cele trei faze de la bun început, în sensul în care să se creeze cât mai puține riscuri pe aceste trei etape", a punctat președintele E-INFRA.

În vara aceasta, Nova Power&Gas a inaugurat o rețea de distribuție gaze din comuna Moara, județul Suceava, în urma unei investiții de 6 milioane lei. La ceremonia de inaugurare a participat și premierul Ludovic Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
teofil muresan
grupul e-infra
nova power&gas
retele energie
retele gaze
interconectare submarina