Proiectele de conducte noi ale Transgaz îi fac fericiți pe arheologi. Compania le pregătește un acord-cadru de peste 72 milioane lei

Proiectele de conducte noi ale Transgaz îi fac fericiți pe arheologi. Compania le pregătește un acord-cadru de peste 72 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 apr 2017

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale Transgaz, controlat de statul român, vrea să angajeze arheologi pentru cercetarea de specialitate a traseelor conductelor noi de transport pe care le are în proiect, printre care secțiunea românească a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega rețelele de gaze naturale din cele patru state, dar și conducta Tuzla-Podișor, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Transgaz intenționează să încheie un acord-cadru pe 4 ani cu maximum 99 de agenți economic pentru prestarea de servicii de arheologie. Valoarea totală maximă a acordului este estimată la peste 72,7 milioane lei, TVA inclusă.

Contractele subsecvente care vor fi încheiate sub "umbrela" acordului-cadru, în ritmul de un contract pe lună, vor presupune prestarea de servicii de diagnostic arheologic intruziv, servicii de cercetare arheologică preventivă și servicii de supraveghere arheologică în vederea executării conductelor de transport gaze naturale și a instalațiilor aferente.

EXCLUSIV Asociația Participanților la fondurile pensii, document către ASF: Reacția în cazul NN Pensii este disproporționată. Abia gravitatea amenzii este cea care erodează încrederea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Participanților la fondurile pensii, document către ASF: Reacția în cazul NN Pensii este disproporționată. Abia gravitatea amenzii este cea care erodează încrederea

Valoarea estimată posibilă a celui mai mare contract subsecvent va fi de circa 37,4 milioane lei, cu tot cu TVA.

"Cantitate maximă estimată de servicii pe durata întregului acord-cadru: proiectarea/executarea unei conducte cu o lungime de 1.027 km și un diametru de Ø813, pentru care diagnostic intruziv aferent firului conductei se efectuează pentru o lungime de 569 km, diagnostic intruziv aferent instalațiilor tehnologice se efectuează pentru o suprafață de 53.050mp, cercetare arheologică preventivă se efectuează pentru o lungime de 78,62 km și 3300mc/km de pamânt cercetat, supravegherea arheologică se efectuează pe toata durată excavației firului conductei (1,315 h /100 mc x 2,65mc/m x 1.000m= 34,85 h/km)", se arată în fișa de date a licitației lansate de Transgaz.

Criteriul de atribuire a acordului-cadru este prețul cel mai scăzut, iar ofertele trebuie trimise Transgaz până pe 18 mai, acestea urmând să fie evaluate până pe 12 iunie. Valoarea garanției de participare a fost fixată la circa 373.000 lei, TVA inclusă.

Japonezii au rămas fără chipsuri din cartofi, după un număr record de taifunuri în nordul țării CITEȘTE ȘI Japonezii au rămas fără chipsuri din cartofi, după un număr record de taifunuri în nordul țării

Anul trecut a fost adoptată o Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor declarate de importanță națională în domeniul gazelor naturale, cum ar fi BRUA, care prevede numeroase derogări de la legislația în vigoare privind regimul proprietății, autorizațiile de construcție, protecția mediului șamd, în vederea urgentării obținerii de către Transgaz a aprobărilor și autorizărilor legale necesare demarării acestor proiecte.

Legea conține și derogări de la legislația privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Astfel, pentru proiectele de importanță națională în domeniul gazelor naturale, a fost introdusă o procedură simplificată de realizare a cercetării arheologice și de emitere a autorizațiilor necesare acesteia, precum și de emitere a certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Actul normativ mai prevede că suspendarea lucrărilor de construire pe zona cu patrimoniu arheologic evidențiat întâmplător nu conduce la suspendarea autorizației de construire și că zona cu patrimoniu arheologic evidențiat întâmplător se delimitează în jurul locului descoperirii arheologice întâmplătoare în funcție de suprafața terenului efectiv afectată de această descoperire, fără a aduce atingere dreptului de a folosi, de a exploata și/sau de a începe sau continua lucrările de construire pentru restul suprafeței de teren, care face obiectul autorizației de construire emise.

VIDEO Roller coaster-ul a împlinit 200 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO Roller coaster-ul a împlinit 200 de ani

Transgaz a lansat deja și alte proceduri de achizițe destinate lucrărilor de construire a secțiunii românești a conductei internaționale BRUA, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, proiect de importanță strategică europeană pentru care Transgaz va beneficia și de un grant de 179 milioane euro din partea Comisiei Europene. Principalul scop al proiectului BRUA este reducerea dependenței UE de importurile de gaze naturale din Rusia. Până acum, compania a lansat licitații pentru cumpărarea de grupuri de comprimare, material tubular, robinete speciale și îmbinări electroizolante monobloc, valoarea totală estimată a contractelor fiind de circa 300 milioane euro, cu TVA inclusă.

BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

De asemenea, compania a depus în februarie la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul conductei subterane Tuzla-Podișor, în lungime de 308 kilometri, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, investiție de peste 278 milioane euro, cu termen de finalizare estimat pentru anul 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua
conducta tuzla-podisor
gaze naturale marea neagra
descarcare arheologica
certificat de descarcare arheologica
transport gaze naturale
conducte transport gaze naturale