Provocările retehnologizării Cernavodă: SNN trebuie să obțină autorizare pentru o substanță chimică neacceptată încă în energetica nucleară românească

Provocările retehnologizării Cernavodă: SNN trebuie să obțină autorizare pentru o substanță chimică neacceptată încă în energetica nucleară românească
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 iun 2020

Retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), presupune oprirea acestuia timp de cel puțin 2 ani și jumătate, perioadă în care echipamentele vor fi deschise pentru efectuarea de lucrări și deci expuse accesului aerului. Pentru prevenirea coroziunii, este necesară implementarea unui program de conservare, în cadrul căruia se ia în calcul tratarea sistemelor și componentelor reactorului cu o substanță chimică neacceptată încă în industria nucleară din România, pentru care SNN va trebui să întocmească un studiu ecotoxicologic complex în vederea obținerii acordului de mediu.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Nuclearelectrica a lansat o licitație pentru a achiziționa servicii de inginerie necesare elaborării programului de conservare a sistemelor și componentelor unității 1 de la Cernavodă pe perioada retehnologizării, plus asistență tehnică pe perioada implementării acestuia. Valoarea achiziției este estimată la peste 3,7 milioane euro (circa 18 milioane lei).

"Derularea procesului de retehnologizare presupune oprirea unității pentru o durată de minim 2,5 ani, pentru facilitarea desfășurării activităților de înlocuire a canalelor de combustibil, a tuburilor calandria și a fiderilor, implementarea modificărilor de proiect, inspecții, mentenanță etc. Aceste activități presupun drenarea și deschiderea sistemelor/echipamentelor, ceea ce va permite accesul aerului în interiorul lor și, implicit, favorizarea declanșării procesului de coroziune a suprafețelor materialelor acestora", se arată în documentația de atribuire.

ULTIMA ORĂ Elev infectat cu coronavirus CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Elev infectat cu coronavirus

Potrivit sursei citate, perioadele lungi de menținere a suprafețelor interioare ale componentelor/sistemelor în contact cu aerul atmosferic conduc la favorizarea declanșării mecanismului de coroziune a materialelor componentelor sistemelor, iar în vederea menținerii integrității acestora se impune elaborarea unui program de conservare.

Oprirea pentru retehnologizare a reactorului 1 este programată pentru decembrie 2026.

"CNE Cernavodă intenționează să folosească cea mai nouă și eficientă metodă de conservare, aplicată în ultimii ani atât în centralele convenționale, cât și pe partea clasică a centralelor nucleare, metodă care evită folosirea hidrazinei în exces. De altfel, hidrazina, folosită în mod curent pentru conservarea sistemelor, este un produs chimic periculos pentru sănătatea umană și se află pe lista substanțelor cu risc ridicat a Agenției Europene pentru Chimicale (ECHA). De aceea, este foarte probabil ca folosirea hidrazinei să fie restricționată sau chiar interzisă într-un viitor apropiat de către autoritățile de mediu din țările Uniunii Europene", se menționează în documentație.

Holde Agri Invest, având investitori redutabili, pregătește un plasament de 12 milioane lei, premergător listării la bursă CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest, având investitori redutabili, pregătește un plasament de 12 milioane lei, premergător listării la bursă

În aceste condiții, la Cernavodă se are în vedere aplicarea de metode alternative de conservare, una dintre ele fiind tratamentul cu așa-numitele amine filmate sau poliamine (Film Forming Amine – FFA). Substanțele respective au calitatea de a forma pelicule care protejează echipamentele supuse riscului de coroziune.

"Acest procedeu utilizează un produs chimic neinclus încă în Lista Chimicalelor Acceptate la CNE Cernavodă, pentru care va trebui întocmit un studiu ecotoxicologic, laborios și de lungă durată, în vederea obținerii acordului de mediu. Oportunitatea lansării imediate a achiziției Programului de Conservare este justificată de faptul că informațiile rezultate din Programul de conservare sunt necesare atât pentru notificarea Proiectului de Retehnologizare la Ministerul Mediului, cât și pentru întocmirea studiului ecotoxicologic și a celorlalte documentații tehnice suport pentru obținerea acordului de mediu, activități aflate pe drumul critic al proiectului de Retehnologizare U1", se spune în documentația de atribuire.

Tratamentul cu substanțe chimice de tip FFA a fost utilizat pentru prima dată la conservarea echipamentelor unei centrale nucleare de tip CANDU oprite din funcțiune în Argentina, la unitatea Embalse, cu putere instalată de 648 MW. Aceasta a trecut printr-un proces de retehnologizare în perioada 2014-2019, iar de conservare s-a ocupat gigantul francez al industriei nucleare Areva

Tribunalul București respinge cererea lui Dragnea de a ieși din închisoare pe motiv că este deținut ilegal CITEȘTE ȘI Tribunalul București respinge cererea lui Dragnea de a ieși din închisoare pe motiv că este deținut ilegal

Pentru alte tipuri de centrale nucleare, FFA-urile sunt utilizate de mai multe decenii, în special în Germania și Rusia.  

"Ofertanții vor demonstra în propunerea tehnică că dețin patent sau licență pentru documentarea și aplicarea tratamentului FFA", se precizează în caietul de sarcini al licitației, în care companiilor interesate li se mai solicită să demonstreze "experiență în elaborarea unui Program de Conservare a sistemelor/componentelor pe perioada retehnologizării unei centrale nuclearo-electrice de tip CANDU, implementat cu succes și care a inclus aplicarea tratamentului cu FFA".

Până în prezent, Nuclearelectrica a finalizat mai multe proceduri de achiziții de servicii premergătoare retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă. Retehnologizarea propriu-zisă ar urma să înceapă către finalul anului 2026, costurile operațiunii fiind estimate preliminar la până la 1,5 miliarde euro. Studiul de fezabilitate privind retehnologizarea va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, iar pe baza concluziilor sale Nuclearelectrica urmează să ia decizia finală de investiție. Studiul va trebui să evalueze inclusiv dacă, pentru a fi rentabilă economic, retehnologizarea va avea nevoie și de măsuri de sprijin din partea statului, cum ar fi garanții de stat pentru obținerea de finanțări și implementarea așa-numitelor "contracte pentru diferență" (CfD).

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 centrala nucleara cernavoda
retehnologizare cernavoda
retehnologizare reactor centrala cernavoda
contracte pentru diferenta ajutor de stat productie energie electrica
garantii de stat centrala cernavoda
nuclearelectrica retehnologizare cernavoda