PSD a depus un proiect de lege de compensare a scumpirilor la energie, gaze și combustibil pentru IMM-uri, după cel de plafonare a prețurilor pentru populație

PSD a depus un proiect de lege de compensare a scumpirilor la energie, gaze și combustibil pentru IMM-uri, după cel de plafonare a prețurilor pentru populație
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 sep 2021

Partidul Social Democrat (PSD) a elaborat un proiect de lege care prevede compensarea parțială de la bugetul de stat a scumpirilor la energie electrică, energie termică, gaze naturale și combustibil înregistrate pe facturile întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), în raport cu prețurile din luna decembrie a anului trecut. Anterior, cel mai important partid de opoziție a înregistrat pe circuitul parlamentar un draft de act normativ de plafonare a prețurilor finale de furnizare plătite de populație la electricitate și gaze.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Susținerea financiară a IMM-urilor a căror activitate este afectată de creșterile de prețuri și tarife la energie, gaze naturale și combustibil constă atât într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare ocazionate de creșterile de prețuri și tarife, cât și/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, astfel: a) ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare; b) o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile. Decizia cu privire la modalitatea de sprijin aparține, în exclusivitate, solicitantului", prevede proiectul de lege.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Documentul stipulează că susținerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creștere agregată a prețurilor și tarifelor la energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil de cel puțin 5% față de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent, indicii de preț pentru resursele energetice vizate fiind cei publicați de către INS.

"Sursa de finanțare va fi bugetul statului, încasările din TVA și impozit pe profit ale companiilor din zona de producție și furnizare a energiei electrice care beneficiază de creșterile de prețuri. In același timp, pericolul iminent al insolvențelor, al reducerilor de personal vor face ca încasările la bugetul de stat să scadă, fenomen a cărei tendință va fi greu de redresat și care va necesita un timp mult mai îndelungat decât cele șase luni prevăzute ca termen de aplicare a sprijinului pentru companii", se argumentează în expunerea de motive.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Schema de ajutor ar urma să fie gestionată de către Ministerul Economiei.

Potrivit draftului de act normativ, beneficiare ale măsurilor financiare de sprijin sunt IMM-urile definite conform Legii 346/2004, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) sunt afectate de creșterile prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibili; b) nu au restanțe la plata contribuției angajaților către bugetul de pensii și bugetul de sănătate. Beneficiarii de măsuri financiare de sprijin pot fi și întreprinderile sociale, întreprinderile familiale, personele fizice autorizate și întreprinderile individuale.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

"Cheltuielile suplimentare luate în considerare sunt cheltuielile corespunzătoare majorării rezultate din indicii de preț publicați de INS. Modalitatea de stabilire a cheltuielilor suplimentare rezultate din creșterea prețurilor și tarifelor, metodologia de determinare a valorii maxime a susținerii financiare, precum și mecanismul de solicitare și acordare a ajutorului nerambursabil se stabilesc prin Hotărâre de Guvern în termen de maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi", mai prevede proiectul.

Tot luna aceasta, PSD a mai înregistrat un proiect de lege, care stipulează plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de șase luni, pentru consumatorii casnici.

Fostul ministru Voiculescu: Câteva mii de teste Covid pozitive, dinaintea congresului PNL, nu au fost raportate CITEȘTE ȘI Fostul ministru Voiculescu: Câteva mii de teste Covid pozitive, dinaintea congresului PNL, nu au fost raportate

"Ministerul Energiei constituie și gestionează Fondul național pentru compensarea pierderilor înregistrate de furnizori și pentru compensarea cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Finanțarea Fondului se asigură prin taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale precum și prin bugetul de stat", se arată în draft.

Premierul Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că ordonanța de urgență a Guvernului privind compensarea prețurilor la energie și gaze va intra în vigoare de la 1 noiembrie pentru consumatorii casnici și noncasnici, respectiv IMM-uri și firme mici. Între timp a intrat în vigoare și Legea privind protecția socială a consumatorilor vulnerabili de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpiri energie gaze combustibil
compensare facturi energie gaze combustibil
psd plafonare preturi energie
psd compensare facturi energie