Recorduri pe piața spot de electricitate: 262 de participanți și 76.398 MWh tranzacționați. Prețul: în scădere cu 100 lei/MWh

Recorduri pe piața spot de electricitate: 262 de participanți și 76.398 MWh tranzacționați. Prețul: în scădere cu 100 lei/MWh
scris 8 aug 2017

Piața spot a energiei electrice, piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, a înregistrat luni, pentru energia furnizată marți, un record de participanți, 262 de companii care au introdus cel puțin o ofertă și au stabilit tranzacții, dar și un record de de volum tranzacționat pe perioada de vară, 76.398 MWh.

Cu toate acestea, prețul mediu obținut pentru energia furnizată marți a fost de 233,92 lei, cu 100 de lei sub cel al energiei furnizate în ziua precedentă, iar prețul maxim al zilei (pentru intervalul orar 21-22) a fost de 333,76 lei/MWh, cu aproape 220 lei/MWh sub cel maxim înregistrat pentru energia furnizată luni.

Și în ziua precedentă, duminică, pentru energia livrată luni, a fost înregistrat un record de volum pentru perioada de vară, de 75.786 MWh, tranzacționat pe PZU, la un preț mediu de 333,57 lei/MWh. Prețul maxim al zilei fusese de 550 lei/MWh pentru energia furnizată luni în intervalul orar 16-17.

Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică CITEȘTE ȘI Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică

Precedentul record fusese stabili pe 27 iulie când pe PZU fuseseră încheiate contracte pentru un volum de 75.129 MWh, la un preț mediu de 276,8 lei/MWh. Prețul maxim al respectivei zile fusese de 350 lei/MWh.

În pofida scăderii de preț înregistrate pentru energia furnizată marți, România și Ungaria au rămas statele cu cea mai scumpă energie tranzacționată pe piețele spot din Europa, cu un preț mediu de 51,26 euro/MWh, și unul maxim de 73,14 euro/MWh pentru intervalul orar 21-22. Cele două piețe sunt urmate îndeaproape de alte două burse vecine, cea din Bulgaria și cea din Serbia. În Bulgaria a fost înregistrat pentru energia furnizată marți în intervalul orar 13-14 un preț de 67 euro/MWh, în timp ce în Serbia maximul a fost atins pentru intervalul orar 12-13, 68,01 euro/MWh.

Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România CITEȘTE ȘI Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creșterea prețurilor la energie pe bursă.

“Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflația din iulie, o bună parte din creșterile de prețuri în indicele prețului de consum provine de la electricitate. Și ne preocupă. Și sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o țară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluția prețurilor administrate, pe care nu reușim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declarație ușor malițioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluția prețurilor administrate în acest context, la electricitate”, a declarat vineri Isărescu, citat de news.ro.

Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia CITEȘTE ȘI Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia

La rândul său, Ministerul Energiei a anunțat joi seara că a transmis Consiliului Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

Este foarte probabil ca majorările de prețuri de pe piața spot să se regăsească în procente mai reduse, este adevărat, în factura viitoare. Așa s-a întâmplat începând cu luna iulie, când ANRE a majorat tarifele componentei de piață concurențială (CPC) a prețului reglementat (diferența de 90% în afara tarifului reglementat de 10%) în medie cu 8,53% pentru cei 5 furnizori de ultimă instanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
electricitate
pzu
opcom
record