Repsol crește investițiile în upstreamul românesc. La nivel global, spaniolii vor să vândă de 6 mld. euro

Repsol crește investițiile în upstreamul românesc. La nivel global, spaniolii vor să vândă de 6 mld. euro

Sursa: brecorder

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 oct 2015

Grupul spaniol de petrol și gaze Repsol, care deține patru perimetre onshore de hidrocarburi de mare adâncime în România în parteneriat cu OMV Petrom, continuă să investească în subsidiarele sale românești care execută lucrări de explorare pe concesiunile respective, în timp ce, pe plan mondial, Repsol are în plan vânzarea de active în valoare de peste 6 miliarde de euro și reducerea cu 38% a cheltuielilor de explorare, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Repsol a preluat în 2013, de la OMV Petrom, 49% din drepturile asociate zonelor cu adâncime mai mare de 2.500 - 3.000 de metri ale perimetrelor de hidrocarburi de mare adâncime Băicoi V, Târgoviște VI, Pitești XII și Târgu Jiu XIII, cele două companii estimând, la acea dată, că vor investi împreună, în total, 50 milioane de euro până în 2015 în lucrări de explorare pe aceste perimetre.  

În acest scop, Repsol și-a înființat în România subsidiarele Repsol Băicoi, Repsol Târgoviște, Repsol Pitești și Repsol Târgu Jiu.

Potrivit unei hotărâri AGA, în luna august, compania-mamă din Spania a majorat capitalul Repsol Târgoviște cu 27,3 milioane de lei, la 154,83 milioane de lei. Este a treia majorare de capital efectuată la Repsol Târgoviște în acest an. La începutul anului, firma avea un capital de doar 37,6 milioane de lei.

Și celelalte subsidiare românești ale Repsol au beneficiat de majorări de capital anul acesta. Astfel, capitalul social al Repsol Băicoi a fost majorat cu 41,67 milioane de lei, la 154,7 milioane de lei, cel al Repsol Pitești, cu 3,7 milioane de lei, la 17 milioane de lei, iar cel al Repsol Târgu Jiu – cu 1,75 milioane de lei, la 5 milioane de lei. În total, majorările de capital de anul acesta la firmele Repsol din România s-au cifrat la 164 milioane de lei. 

Potrivit ultimului raport semestrial al OMV Petrom, în prima jumătate a acestui an, în cadrul parteneriatului Repsol-Petrom a fost forată sonda Piscuri, constatându-se prezența hidrocarburilor în mai multe formațiuni, iar o alta, Băicoi, a fost suspendată din motive tehnice. "Alte două lead-uri se așteaptă a fi prospectate", se mai precizează în raportul citat.

Pe plan mondial, grupul Repsol a anunțat, recent, că va vinde active considerate neesențiale în valoare de 6,2 miliarde de euro până în 2020 și va tăia anul acesta cheltuielile de capital cu 38% față de nivelul din 2014, din cauza prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței cu 50% în ultimele 12 luni.

Repsol mai vizează reducerea la jumătate a datoriilor grupului, cifrate în prezent la 14 miliarde de euro, precum și tăierea cu 6% a numărului de angajați în următorii trei ani, ceea ce înseamnă concedierea a circa 1.500 de salariați. Spaniolii se așteaptă pe 2015 la o scădere cu peste 22% a profitului net, comparativ cu rezultatul de anul trecut, de la 1,61 la 1,25 miliarde de euro.

"Nu avem nevoie de creștere acum și nu vom crește. Prioritatea noastră numărul unu este reducerea datoriilor", a declarat CEO-ul Repsol, Josu Jon Ismaz. Schimbarea de strategie a Repsol vine la doar 10 luni după ce spaniolii au preluat compania canadiană de petrol și gaze Talisman Energy, contra sumei totale de 8,3 miliarde de dolari, achiziție care a sporit semnificativ gradul de îndatorare al Repsol.  

viewscnt
Afla mai multe despre
repsol
omv petrom
upstream
petrol si gaze