Rezultatul operațional EBITDA al Grupului MOL a scăzut

Rezultatul operațional EBITDA al Grupului MOL a scăzut
scris 6 nov 2020

Grupul MOL a raportat un rezultat operațional CCS EBITDA de 610 milioane dolari în trimestrul 3, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar grupul întrevede provocări pe măsură ce situația pandemică devine din ce în ce mai severă în regiunea principală în care operează, astfel că "restricțiile de circulație și deciziile de carantinare întunecă perspectivele".

"Astăzi, Grupul MOL a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al anului 2020. În contextul pandemiei și al crizei economice, rezultatul operațional CCS EBITDA a înregistrat o revenire puternică față de minimele din T2 și a ajuns la 610 milioane dolari în trimestrul 3 2020, cu doar 12% mai mic față de performanța avută în aceeași perioadă a anului trecut.  Acest rezultat a adus valoarea EBITDA T1-T3 la 1,5 miliarde dolari, cu 14 % sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce indică posibilitatea ca rezultatul EBITDA la nivelul întregului an 2020 să se situeze la limita superioară a intervalului stabilit ca țintă orientativă, la aproximativ 1,9 miliarde dolari", arată grupul.

Fluxul de numerar liber simplificat a crescut în trimestrul 3 la 306 milioane dolari, pe fondul unei discipline continue a cheltuielilor de capital (CAPEX), aducând valoarea totală a fluxului de numerar liber simplificat de la începutul anului și până în prezent la 662 milioane dolari, cu 42% mai mult comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut. Cheltuielile de capital din resurse proprii au scăzut cu 33% în primele trei trimestre, reflectând un control puternic asupra cheltuielilor de capital (CAPEX) precum și o încetinire generată de COVID-19, scrie News.ro.

EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii "țăranilor cooperatori" din Coreea de Sud. Statul român, reclamat din nou la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate regenerabililelor

"Câștigurile și-au revenit puternic în trimestrul al treilea față de cele mai scăzute din trimestrul 2, ceea ce ne va permite probabil să livrăm un rezultat EBITDA la nivelul întregului an 2020 situat la limita superioară a intervalului stabilit ca țintă orientativă, de aproximativ 1,9 miliarde dolari. Toate segmentele de afaceri au generat un flux de numerar liber pozitiv până acum în acest an, în pofida pandemiei, o dovadă clară a solidității și rezilienței operațiunilor noastre. Segmentul Consumer Services s-a remarcat înregistrând o nouă valoare record a rezultatului EBITDA la nivel trimestrial, în trimestrul 3, dar și celelalte segmente au performat relativ bine, în pofida deprecierii prețurilor la materiile prime și a marjelor: segmentul Upstream a beneficiat de achiziția câmpului petrolifer ACG, în timp ce segmentul Downstream s-a îmbunătățit pe baza disponibilității remarcabile a activelor și a randamentului mai ridicat al rafinăriilor. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece pandemia nu s-a terminat încă, iar lunile următoare ar putea să ne pună din nou la încercare pe toți", spune Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL.

Producția pe segmentul Upstream a crescut cu 8% comparativ cu precedentul trimestru, la 126.900 barili / zi și a fost cu 18% mai mare față de același trimestru al anului precedent. Volumele au fost stimulate de drepturile mai mari ce au revenit din câmpul petrolifer ACG, precum și de contribuția totală trimestrială a acestuia. Partea alocată MOL din activul azer a fost de 29.800 barili / zi în trimestrul 3 2020. Prețurile petrolului și gazelor s-au redresat în trimestrul 3, dar sunt încă mult sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul EBITDA pentru segmentul Upstream în intervalul T1-T3 a fost în mod clar influențat masiv de impactul negativ al prețurilor, în contextul unei cotații semnificativ mai reduse a țițeiului (Brent a scăzut cu 37% față de perioada similară a anului trecut, la 41 dolari/ bbl) și a prețurilor practicate pentru gazele naturale (-34% față de aceeași perioadă a anului trecut).

Rezultatul operațional CCS EBITDA pentru segmentul Downstream a avut o revenire puternică și aproape s-a dublat față de nivelul scăzut din Q2, însă a rămas cu 26% sub rezultatul înregistrat în aceeași perioadă a lui 2019, din cauza marjelor de rafinare reduse și a marjelor din petrochimie care au fost ușor mai scăzute.

"Stadiul de finalizare a Proiectului Poliol a depășit 70% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, deși progresul este oarecum întârziat ca urmare a situației pandemice. Au fost introduse protocoale de pandemie pentru a atenua riscul de infecție în rândurile constructorilor și pentru a asigura continuitatea afacerii. În trimestrul 3, o nouă fabrică de bitum-cauciuc cu capacitatea de 20.000 tone, pentru reciclarea deșeurilor de anvelope, a fost finalizată în Ungaria", mai arată grupul.

Consumer Services a atins un nou record la nivel trimestrial, generând un rezultat de 183 milioane dolari, cu 14% mai mult față de perioada similară a anului trecut, creșterea fiind susținută de performanța solidă a carburanților.

Rezultatul EBITDA generat de segmentul Gas Midstream a crescut cu 59% în trimestrul 3 față de perioada similară a anului trecut, la 43 milioane dolari, întrucât cererea în creștere pentru capacitate transfrontalieră a generat venituri reglementate mai mari, în timp ce costurile operaționale au fost mai reduse. Rezervările de capacitate mai mari și costurile operaționale (OPEX) mai scăzute au generat o creștere a rezultatului EBITDA în perioada T1-T3, rezultând o performanță cu 37% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Grupul MOL este o companie de petrol și gaze internațională integrată, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări și o forță de lucru dinamică formată din 25.000 de angajați în întreaga lume. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 9 țări, iar cele de explorare în 14 țări. Grupul MOL controlează trei rafinării și două combinate petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de 1.940 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Est, dintre care 234 în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
downstream