România are aproape cel mai ieftin combustibil din UE

România are aproape cel mai ieftin combustibil din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2023

Datele publicate de Weekly Oil Bulletin arată că România are aproape cele mai mici prețuri ale carburanților din UE, după Bulgaria, atât în cazul carburanților cu taxe, cât și fără.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, benzina din România este a doua cea mai ieftină din Europa, alături de cea din Malta (tot 1,34 euro pe litru). Benzina din Bulgaria este cea mai ieftină din Europa și se vinde cu echivalentul a 1,28 euro pe litru. Un preț apropiat de cel din țara noastră are benzina din Croația (1,36 euro pe litru), cea din Cipru (1,37 euro) și Slovenia (1,40 euro), arată Adevarul.

FOTO Un nou hotel Hampton by Hilton în România CITEȘTE ȘI FOTO Un nou hotel Hampton by Hilton în România

Cea mai scumpă benzină din Europa se găsește în Danemarca (1,93 euro pe litru), urmată de cea din Finlanda (1,89 euro), Franța (1,87 euro), Grecia (1,86 euro), Germania (1,84 euro), Italia (1,82 euro) și Olanda (1,81 euro). Prețul mediu al unui litru de benzină standard în UE este de 1,71 euro pe litru.

Prețurile carburanților au înregistrat în ultimele 14 luni fluctuații uriașe. Spre exemplu, dacă în ianuarie 2022 un litru de benzină sau motorină se vindea cu aproximativ 6,10 lei, la final de iunie prețul crescuse cu peste 40% în cazul benzinei (8,65 lei pe litru - 30 iunie) și cu 50% în cazul motorinei (9,22 lei pe litru - 30 iunie). Compensarea de la stat a redus cu 50 de bani prețul carburanților începând cu iulie, însă prețurile au rămas la un nivel ridicat. Compensarea a fost eliminată de la 1 ianuarie 2023, însă după o creștere bruscă, de sub 40 de bani pentru ambele sortimente, prețul motorinei a avut un trend descrescător, în timp ce benzina s-a menținut sau s-a scumpit, arată datele Peco-online.ro.

Prețurile carburanților au înregistrat scăderi semnificative și la finalul săptămânii trecute.

Principalele explicații ale ieftinirilor efectuate sunt stocurile ridicate efectuate înainte de intrarea în vigoare a embargoului impus importurilor de produse petroliere din Rusia, pe 5 februarie, dar și reducerea cererii în occident, ca urmare a temerilor privind o încetinire a creșterii economice, care a condus la o scădere a cotațiilor benzinei și motorinei. În plus, cererea venită din Ucraina a scăzut, situându-se sub nivelul estimat (și eventual deja stocat) de exportatorii autohtoni.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret
motorina