România primește 1,1 miliarde euro de la Bruxelles pentru investiții în energie

România primește 1,1 miliarde euro de la Bruxelles pentru investiții în energie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 iun 2023

România a obținut o finanțare suplimentară de 1,1 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare al UE, bani ce vor fi investiți în noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, în proiecte de încălzire urbană și de infrastructură de gaz, pentru a înlocui energia pe bază de cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a plătit acum 2,4 miliarde de euro pentru 31 de proiecte în șapte țări beneficiare, cele mai mari sume fiind alocate României (1,1 miliarde euro) și Cehiei (1 miliard euro).

Au mai primit fonduri Bulgaria (197 milioane de euro), Polonia (47 milioane euro), Croația (88 milioane euro), Letonia (5 milioane euro) și Lituania (1 milion euro).

FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen CITEȘTE ȘI FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen

Investițiile “vor ajuta aceste state membre să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, să își îndeplinească obiectivele climatice și energetice pentru 2030 și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”, potrivit Comisiei Europene.

Printre proiectele aprobate pentru România se află conducta de gaze Tuzla-Podișor, care va transporta gazele din Neptun Deep și pentru care au fost alocate fonduri de 85,5 milioane de euro, precum și trei scheme de sprijinire a investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică produsă din surse regenerabile, pentru care au fost alocate fonduri totale de 700 milioane de euro.

Fondul pentru modernizare al UE, finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii, urmărește să sprijine zece țări cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică, modernizându-le sectorul energetic și sistemele energetice în sens mai larg, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Din ianuarie 2021, Fondul pentru modernizare a plătit aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru proiecte de investiții în cele 10 state beneficiare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii energie
fondul pentru modernizare
fonduri ue
tranzitie energie verde
energie regenerabila