România rămâne cea mai ieftină piață a electricității din UE. Prețurile spot s-au redus la jumătatea celor din ianuarie 2017, fapt ce ar trebui să se vadă și în factura consumatorilor

România rămâne cea mai ieftină piață a electricității din UE. Prețurile spot s-au redus la jumătatea celor din ianuarie 2017, fapt ce ar trebui să se vadă și în factura consumatorilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 mar 2018

Piața de energie spot OPCOM a fost săptămâna trecută cea mai ieftină din Europa, cu excepția unei singure zile, cea de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, când energia electrică din România era mai scumpă decât cea din Austria și Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cel mai redus preț mediu al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost înregistrat pe 7 martie, de 25 de euro/MWh, iar cel mai ridicat a fost cel de pe 5 martie, de 47 de euro/MWh.

Pe 8 martie, de Ziua Femeii, prețul mediu al electricității pe piața spot din România s-a majorat cu nu mai puțin de 64% față de ziua precedentă, de la 25 de euro la 41 de euro/MWh.

Consumul de electricitate al țării a scăzut cu 2,1% în luna ianuarie 2018 CITEȘTE ȘI Consumul de electricitate al țării a scăzut cu 2,1% în luna ianuarie 2018

Cel mai redus preț orar înregistrat în această perioadă a fost cel pentru energia livrată luni, 12 martie, între orele 23 și 24, de doar 0,21 euro/MWh. Comparativ, cel mai înalt preț orar a fost cel de luni, 5 martie, pentru energie livrată între orele 19 și 20, de 70 de euro/MWh.

Prețul energiei electrice de piața autohtonă rămâne sensibil mai ieftin decât cel de pe piețele cu care România este interconectată (Slovacia, Ungaria și Cehia), unde un MWh a fost mai scump cu 15-25% în această perioadă.

În prima parte a acestui an, prețul energiei electrice din România pe piețele OPCOM a fost considerabil mai redus decât cel din perioada similară a anului trecut.

Noi contracte pentru gaze rusești în România CITEȘTE ȘI Noi contracte pentru gaze rusești în România

În februarie 2018, de exemplu, prețul mediu de închidere de pe PZU a fost cu 26,3% mai mic decât cel din aceeași lună a anului precedent, după ce în ianuarie fusese înregistrat un preț mediu de închidere a pieței cu 53,9 sub cel realizat în ianuarie 2017.

În plus, potrivit datelor OPCOM, și prețul energiei electrice la termen, de pe piața pentru serviciul universal, de unde este cumpărată energia pentru consumatorii casnici, s-a redus considerabil față de cel de anul trecut, cu aproximativ 20%.

Perspectivă: Companiile petroliere își pot pierde concesiunile dacă la final de an înregistrează restanțe la taxe, impozite sau alte plăți bugetare CITEȘTE ȘI Perspectivă: Companiile petroliere își pot pierde concesiunile dacă la final de an înregistrează restanțe la taxe, impozite sau alte plăți bugetare

Potrivit tranzacțiilor efectuate până în prezent, prețul energiei electrice pe PCSU s-a situat între 147 lei (plătit de CEZ vânzare către Transelectica) și 234 lei/MWh (preț plătit de Enel Energie către Monson Trading).

La licitația organizată pentru trimestrul al doilea în aceste zile, prețurile de pornire de pe PCUS au fost cu aproximativ 20% mai reduse decât cele din primul trimestru.

Principala explicație a evoluției prețului electricității în România ține de iarna extrem de prietenoasă, dublată de o intensitate ridicată a vântului, care a favorizat producerea de energie eoliană.

Consumul național de energie electrică a scăzut cu 2,1% în prima lună a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 676,1 milioane de kWh, potrivit Institutului Național de Statistică. Consumul de energie electrică al populației a scăzut cu 10%, iar iluminatul public, cu 3,5%.

Prețurile mai scăzute de pe OPCOM ar trebui să se vadă și în factura consumatorilor, însă numai în prețul energiei furnizate (care urmează a fi recunoscut de ANRE), și nu și în ceea ce privește, tarifele de transport și sistem, și celelalte taxe (accize, certificate verzi, cogenerare etc).

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
energie
opcom
pzu