Biden și Iohannis anunță oficial construirea de minireactoare nucleare în România

Biden și Iohannis anunță oficial construirea de minireactoare nucleare în România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 nov 2021

Președintele SUA, Joe Biden, și cel al României, Klaus Iohannis, anunță oficial planuri de construire în România a primei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni, conform autorităților. UPDATE Anunțul Președinției României, mai jos

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Centrala va fi construită în parteneriat cu compania americană NuScale.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, autoritățile de la București iau în calcul ideea ridicării de mini-reactoare nucleare pe locul unităților de producție de energie pe bază de cărbune care urmează să fie scoase din funcțiune potrivit angajamentelor României față de UE.

De asemenea interesant: În ianuarie anul acesta, Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a anunțat că a primit un grant nerambursabil de circa 1,27 milioane dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru finanțarea asistenței tehnice necesare identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, SNN fiind interesată de evaluarea dezvoltării acestor tehnologii ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Compania românească de stat este asistată în acest demers de către firma americană de consultanță, proiectare, inginerie și management de proiect în energie Sargent & Lundy.

Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficii CITEȘTE ȘI Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficii

"Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia americană ca lider în cursa globală pentru dezvoltarea de reactoare SMR", precizează Casa Albă.

Potrivit sursei citate, este vorba de un acord comercial pentru o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România și cu potențialul de a duce la dezvoltarea altor 30.000, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO După cora și Auchan intră pe listă Mega Image - Protecția Consumatorilor vrea să închidă magazine CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO După cora și Auchan intră pe listă Mega Image - Protecția Consumatorilor vrea să închidă magazine

Tehnologia SMR a NuScale a fost certificată de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, evaluarea fiind finalizată în septembrie 2020. Cu toate acestea, potrivit science.org, în stadiul de dezvoltare de la acea dată, tehnologia prezenta unele probleme de siguranță.

În 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu tehnologi nucleară a NuScale, aflată atunci încă în teste.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Astfel, scopul înțelegerii era evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat atunci ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare".

CEO-ul NuScale a făcut parte în 2019 dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-a întâlnit cu președintele de atunci al SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate. O altă solicitare a fost aceea ca statul american să le acorde asistență financiară pentru ca industria nucleară a SUA să devină mai competitivă pe plan mondial și să poată concura cu alte state care vor să construiască centrale nucleare peste hotarele proprii, cum ar fi China, Rusia sau Iranul.

UPDATE ora 20.46 Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la Glasgow, cu reprezentantul special al președintelui SUA pentru climă, John Karry, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), discuțiile vizând și includerea în sistemul național de producere a energiei din România a reactoarelor modulare mici.

Combaterea schimbărilor climatice este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Statele Unite ale Americii, ambele țări fiind angajate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, arată Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, discuția dintre cei doi oficiali s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a menționat că România dorește să își reducă emisiile de dioxid de carbon, dar și să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, el a subliniat că țara noastră este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea și fabricarea de bunuri și servicii verzi și să genereze noi locuri de muncă.

Conform sursei citate, cu acest prilej, președintele României și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice.

"România va include în sistemul național de producere a energiei reactoare modulare mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de reactoare modulare mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate", mai arată Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere - dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare - trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde. El a punctat și că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România și Statele Unite ale Americii în multe alte domenii și va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state. 

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare modulare
minireactoare modulare
nuclearelectrica nuscale
acord nuclear romania sua; joe biden klaus iohannis