România vrea să-și salveze industria cărbunelui prin "înverzire" cu fonduri UE

România vrea să-și salveze industria cărbunelui prin "înverzire" cu fonduri UE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 aug 2020

Statul român vrea să salveze ce se mai poate salva din industria națională a cărbunelui, vitală încă pentru securitatea energetică a țării, în condițiile înăspririi legislației și obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene, care afectează grav această industrie, astfel încât a comandat un studiu pentru a vedea în ce măsură sunt implementabile în România tehnologiile avansate de exploatare și valorificare a cărbunelui, cu emisii reduse de CO2, respectiv prin gazeificare, lichefiere, chimizare sau alte metode.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După cum a relatat Profit.ro, producătorul de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai importanți din România și grav afectat financiar de înăsprirea normelor UE de combatere a schimbărilor climatice, ia în calcul posibilitatea de a își construi centrale de producție de curent electric pe amestecuri de gaze utilizând tehnologii de vârf, unele foarte recente, pentru a își reduce cât mai mult emisiile de CO2 și a își putea finanța decarbonarea cu bani europeni.

Astfel, Ministerul Economiei a lansat o licitație pentru achiziția unui studiu privind posibilitatea implementării tehnologiilor avansate în exploatarea și valorificarea cărbunelui. Studiul va trebui să cuprindă o analiză a cadrului informațional general care influențează selecția soluțiior privind tehnologiile aplicabile la nivel național, cum ar fi caracteristicile fizico-chimice ale tipurilor de cărbune existente în principalele bazine carbonifere din România și tehnologiile utilizate la nivel internațional, precum și analize și propuneri concrete privind tehnologiile care ar putea fi aplicabile la nivel național: propuneri de proiecte investiționale de implementare a tehnologiilor adecvate potențialului românesc de exploatare și utilizare a acestei resurse energetice, propuneri susținute de analize cost – beneficiu și scheme avantajoase de finanțare, propuneri privind cadrul de reglementare a domeniului care face obiectul studiului, precum și propuneri de politici publice, programe și strategii.

Watford Insurance, cel mai nou jucător pe piața RCA din România, oprește subscrierile RCA de pe piața locală CITEȘTE ȘI Watford Insurance, cel mai nou jucător pe piața RCA din România, oprește subscrierile RCA de pe piața locală

În documentația de atribuire se menționează că România a aderat la Platforma Comisiei Europene pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție, care are ca scop elaborarea de proiecte de diversificare, transformare și revitalizare economică și tehnologică a acestor regiuni, inclusiv cu fonduri UE, pe fondul închiderii minelor și termocentralelor.

"România a aderat la această Platformă program și dorește să dezvolte proiecte de dezvoltare economico-socială și tehnologică a zonelor carbonifere din bazinul minier al Văii Jiului și bazinul minier Oltenia. Începând cu anul 2021, Platforma va fi finanțată din bugetul Uniunii Europene pentru a sprijini proiectele de dezvoltare ale statelor membre. Printre aceste proiecte care pot fi finanțate în cadrul platformei sunt și proiecte aplicate pe dezvoltarea de tehnologii noi în valorificarea potențialului energetic al cărbunelui, cum ar fi gazeificarea cărbunelui, lichefierea cărbunelui, chimizarea cărbunelui etc", arată sursa citată.

Contractul de consultanță pentru realizarea studiului este estimat la peste 1 milion de lei, iar termenul-limită de depunere a ofertelor este 1 septembrie.

FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei

"În sprijinul implementării obiectivelor propuse de Pactul Ecologic European, Comisia Europeană a propus la data de 14.01.2020 un Mecanism pentru o tranziție justă. Acest mecanism se va concentra pe regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, regiunile dependente de combustibilii fosili sau procese industriale cu emisii ridicate de carbon. În acest cadru economic și legislativ, există necesitatea și oportunitatea de a identifica ce tip de tehnologie avansată este pretabilă a se aplica cărbunelui din România. Studiul va analiza din punct de vedere tehnic, economic și financiar posibilitatea implementării unor proiecte de investiții cu scopul aplicării unor tehnologii superioare de valorificare a cărbunelui și a potențialului său energetic, astfel încât acestea să respecte obiectivele și țintele impuse prin reglementările europene și naționale privind eficiența tehnologiilor și cerințele privind schimbările climatice", se mai precizează în documentație.

Cei mai mari producători de energie pe bază de cărbune din România, Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara și CET Govora, se confruntă toți cu situații financiare dificile, Hunedoara și Govora fiind de altfel în insolvență.

Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a eliminat în iunie un amendament introdus tot de ea la începutul lunii mai la Ordonanța de urgență din februarie în baza căreia Guvernul a acordat Complexului Energetic Oltenia un ajutor de stat de salvare constând într-un împrumut în valoare de peste 251 milioane euro, amendament care prevedea majorarea duratei de rambursare a împrumutului de la 6 luni la 2 ani. Amendamentul a fost scos din raportul pe fond cu recomandare de adoptare la proiectul legii de aprobare a OUG la solicitarea Guvernului, care a avertizat că acesta încalcă legislația europeană și națională privind ajutoarele de stat și pune România în situație de risc de infringement.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie pe baza de carbune
platforma regiuni carbonifere in tranzitie
energie carbune emisii co2
salvarea industriei carbunelui
energie carbune schimbari climatice