Românii, cei mai friguroși europeni

Românii, cei mai friguroși europeni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 aug 2018

Peste 94% dintre români preferă să doarmă la temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius, spre deosebire de britanici de exemplu, care preferă temperaturi mult mai joase, chiar și de 15 grade. Norocul românilor este că prețul gazelor și electricității pentru consumatori casnici sunt cele mai reduse din Europa, potrivit Eurostat. Așa se explică faptul că ei nu percep costul confortului, precum cetățenii statelor vestice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unui sondaj realizat de E.ON și Kantar EMNID la nivel european, între Vestul și Estul Europei există diferențe de câteva grade Celsius, în plus sau în minus, când vine vorba de mercurul termometrelor din încăperile de dormit.

Potrivit studiului, românii își manifestă în cea mai mare măsură preferința pentru o cameră de dormit călduroasă, 94 procente dintre cei chestionați recunoscând că dorm cel mai bine la temperaturi de 20 °C sau peste. Și în Ungaria sau Turcia un nivel ridicat al căldurii în dormitor este destul de apreciat, 82 procente dintre unguri și 76 procente dintre turci preferând să doarmă la temperaturi de cel puțin 20 °C.

Cu toate acestea, o privire spre Vest dezvăluie cât de diferite sunt obiceiurile europenilor în această privință: deși această vară toridă nu a permis întotdeauna să fie asigurată o temperatură ambientală optimă în locuințe, germanilor și francezilor le place ca încăperile lor de dormit să fie mult mai răcoroase. Un total de 66 procente dintre respondenții din Franța și 65 de procente dintre cei din Germania preferă să se odihnească în încăperi cu o temperatură mai mică de 20 °C.

Dormitoarele cu adevărat reci, cu temperaturi de 15 °C e sau mai puțin, se găsesc în Marea Britanie, unde aproape un sfert dintre respondenți, 22 procente, preferă o temperatură mai degrabă arctică decât una văratică. Și în Germania, 15% dintre germani mărturisesc că preferă să doarmă la temperaturi sub 15 grade. Prin comparație, doar 1 procent dintre români se simt confortabili cu o astfel de temperatură în dormitor, iar doar 6% din totalul celor care au răspuns ar alege să doarmă într-o încăpere cu o temperatură mai mică de 20 °C.

Raportat la temperatura medie rezultată în urma tuturor răspunsurilor dintr-o țară, rezultă că românii și turcii preferă cele mai ridicate temperaturi pentru dormitoarele lor, respectiv 22,3 °C, în timp ce britanicilor și germanilor le plac cele mai scăzute, respectiv 18 și 18,2 °C.

România a înregistrat în 2017 cel mai mic preț la gazele naturale destinate consumatorilor casnici, din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, conform datelor publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cel mai scăzut preț per kilowat oră al gazelor naturale destinate consumatorilor casnici se înregistra anul trecut în România (trei cenți), iar cel mai ridicat în Suedia (12 cenți), în timp ce în majoritatea celor 21 de state membre care au furnizat datele pe 2017 prețul era sub 8 cenți per kilowat oră.

Prețul electricității per kilowat oră plătit de consumatorii casnici în 2017 varia de la 10 cenți în Bulgaria, la 11 cenți în Lituania și Ungaria, 12 cenți în Croația și România, până la 28 de cenți în Belgia, în timp ce în majoritatea celor 24 de state membre care au furnizat datele pe 2017 prețul era între 10 și 20 de cenți per kilowat oră.

viewscnt
Afla mai multe despre
temperatura
caldura
somn
românia