Romgaz a pregătit jumătate de milion de lei pentru un proiect de protecție a peștilor din Mureș, din zona barajului centralei de la Iernut

Romgaz a pregătit jumătate de milion de lei pentru un proiect de protecție a peștilor din Mureș, din zona barajului centralei de la Iernut

Scară de pești la barajul John Day pe râul Columbia, SUA. Sursă foto: Wikipedia

scris 4 sep 2019

Producătorul de gaze naturale controlat de stat Romgaz a lansat o licitație de achiziție de servicii de proiectare pentru realizarea unui proiect tehnic privind construirea unei așa-numite "scări de pește" pe râul Mureș, la nivelul barajului construit pentru asigurarea apei de răcire necesară centralei de producție de energie a companiei de la Iernut.

Proiectul tehnic va trebuie să calculeze și costurile de executare a facilității menționate. Valoarea contractului de proiectare este estimată la 500.000 lei.

O scară de pești este o construcție hidrotehnică executată în porțiunea de separație a două zone, cu nivel diferit, ale unui curs natural de apă, pentru a face posibilă trecerea peștilor din zona aval în zona amonte. Ea constă într-un sistem de jgheaburi și bazine așezate în scară.

FOTO Aquila Club din Rucăr a devenit primul și singurul complex turistic din România afiliat la Organizația Mondială a Turismului, agenție a Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI FOTO Aquila Club din Rucăr a devenit primul și singurul complex turistic din România afiliat la Organizația Mondială a Turismului, agenție a Națiunilor Unite

Centrala de la Iernut utilizează apă de răcire din Mureș, iar pentru asigurarea debitului acesteia a fost construit un baraj de prize.

Realizarea scării de pește a reprezentat o condiție de eliberare a acordului de mediu pentru proiectul noii centrale de la Iernut, ale cărei lucrări de construcție sunt în plină desfășurare, cu unele sincope. Astfel, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) să nu existe "variații de temperatură în apele râului Mureș (...) care să influențeze negativ perioada de reproducere a peștilor perioada de reproducere a peștilor, perioada de eclozare sau juvenilii proaspăt eclozați".

Încă din 2017, oficialii Romgaz relatau că, pentru a obține acordul de mediu la proiectul noii centrale de la Iernut, compania a fost nevoită "să numere peștii din Mureș"

Extras din caietul de sarcini al licitației

Extras din caietul de sarcini al licitației

viewscnt
Afla mai multe despre
scară de pești
scară de pește
protecția peștilor
anpm
acord de mediu centrala iernut
proiect centrala iernut romgaz
noua centrala romgaz de la iernut