Romgaz ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie

Romgaz ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie

CET Oradea. Sursă foto: ebihoreanul.ro

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 apr 2019

Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie, de data asta la Oradea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania de stat se gândește în acest sens la o asociere cu operatorul sistemului centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice din municipiu, controlat de primărie.

Astfel, în cadrul Romgaz a fost constituit un "grup de lucru însărcinat cu întocmirea unui raport de oportunitate pentru realizarea în comun cu Termoficare Oradea SA a unei investiții într-o unitate de cogenerare de înaltă eficiență", potrivit unui document al companiei.

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

Termoficare Oradea SA este un client important al Romgaz. De la 1 mai anul acesta și până la finalul iernii anului 2022, Romgaz va fi nevoit să-i livreze operatorului orădean, ca de altfel tuturor producătorilor de energie termică pentru populație, gaze din producția proprie la preț plafonat, de 68 lei/MWh, ca urmare a OUG nr. 114/2018, modificată ulterior prin OUG nr. 19/2019.

Romgaz are deja în derulare lucrările la o nouă centrală de 430 MW la Iernut și a anunțat anterior că vrea să construiască și o centrală nouă cu ciclu combinat cu putere instalată de 400-500 MW la Mintia, pentru care își propune să finalizeze studiul de fezabilitate până la sfârșitul lunii august a acestui an.

Profitul Romgaz s-a redus în 2018 cu 22% față de anul precedent, în pofida unei cifre de afaceri în creștere cu 9% și a unui volum de gaze extras cu 3,4% mai mare. Principala explicație: creșterea cu 51% a cheltuielilor cu redevența petrolieră și majorarea cu 43% a impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Anul trecut, Romgaz și-a majorat importurile de gaze din Rusia cu peste 500%, lucru care s-a reflectat și în costul mărfii vândute.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
centrala cogenerare
cogenerare inalta eficienta
plafonare pret gaze
oug 114
termoficare oradea
cet oradea
pret gaze
pret gigacalorie
scumpire gigacalorie